Programma

Jimmy Chamberlin van The Smashing Pumpkins: van timmerman naar rockdrummer

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jimmy Chamberlin van The Smashing Pumpkins: van timmerman naar rockdrummer

In het item Het Gouden Trommelvlies in Het Oor Wil Ook Wat wordt een ode gebracht aan drummers en percussionisten. Dit keer is het de beurt aan Jimmy Chamberlin van The Smashing Pumpkins

"Volgens kenners is Jimmy Chamberlin een van de allerbeste rockdrummers ooit", vertelt Emmely. De drummer kreeg vanaf zijn negende jaar drumles en door de jaren heen speelde hij in verschillende bandjes. Helaas werd hij er niet heel rijk van, dus besloot hij timmerman te worden. "Tot eind jaren tachtig toen een bandje in Chicago nog een drummer zocht", vertelt Emmely. "Na een oefensessie wist zanger Billy Corgan genoeg."

De ziel van de band

"Chamberlin heeft het zeldzame vermogen om keiharde stuwende powerdrums te combineren met subtiele details", aldus Emmely. Helaas ging het niet altijd goed met Chamberlin, want in 1996 kreeg hij tot drie keer toe een overdosis. Hij werd zelfs de band uitgezet, maar gelukkig heeft hij nooit de band achter zich gelaten. "Enkele jaren later keerde hij toch weer terug, want zonder Chamberlin was de band z'n ziel kwijt", aldus Emmely.

Luister het fragment hieronder terug:

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat elke zaterdag van 09:00 tot 12:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie