De Staat van Stasse
KRO-NCRV

Dit was de Nationale Zaadlozing 2022

foto: Ben Houdijkfoto: Ben Houdijk
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit was de Nationale Zaadlozing 2022

De Staat van Stasse presenteerde woensdagavond de Nationale Zaadlozing 2022. Samen met de luisteraars van NPO Radio 2 heeft het programma voor het vijfde jaar op rij heel Nederland in bloei gezet om de bij te redden.

Het gaat niet goed met de bij en wetenschappers maken zich zorgen. De helft van de bijen in Nederland verdwijnt en ook wereldwijd neemt het aantal (soorten) bijen af. Zonder de bij stort het ecosysteem in elkaar, dus verspreidde Stefan Stasse samen met zaadcoördinator Tim Daemen en zaadleiders Jelmer Lelieveld en Annelore Maas zoveel mogelijk zaad. Jelmer en Annelore reisden hiervoor af naar de meest versteende gemeente van Nederland: Westland. Het doel was om hier 12 duizend vierkante meter land te bevruchten met biologisch bloemzaad.

Geopend door Ramon Brugman

De Nationale Zaadlozing werd officieel geopend door kok, patissier en imker Ramon Brugman:

Video niet beschikbaar

The Brand New Bags

Soulkoor The Brand New Bags brengt een bewerking van Stayin' Alive van de Bee Gees ten gehore. "Ah ha ha ha saving the bij, saving the bij" klinkt het live vanuit de zaadbox van Giel Beelen.

Video niet beschikbaar

Westland bevruchten

Annelore stond in de voortuin van Lex Daalman in Poeldijk. Hier konden mensen de hele avond gratis zaad ophalen. Van Erica die het schoolplein van haar basisschool wil bevruchten tot Martijn die het zaad in zijn achtertuin verspreidt.

Jelmer reisde samen met boswachter Heleen naar onder andere Bart, die 150 vierkante meter zaad gaat strooien, en Miep die voor haar huis nog 200 vierkante meter te bevruchten heeft.

Gedurende de avond hield Tim op een flapover bij waar in Westland al bevrucht was en waar nog meer zaad verspreid moest worden onder leiding van Annelore en Jelmer.

Zaadbommen

Luisteraars konden de hele avond naar de studio bellen of appen voor gratis zaadbommen om zo ook een steentje bij te dragen. Deze zaadbommen zijn gemaakt door dagbesteding MindUp uit Heerenveen. De zaadbommen waren enorm gewild en er worden er uiteindelijk 1000 uitgedeeld.

Uitslag

Wanneer het einde in zicht komt wordt De Staat verrast door Pieter, die maar liefst 11 duizend vierkante meter land beschikbaar heeft om te bevruchten. Dit helpt De Staat uiteindelijk aan een eindstand van ruim 13.260 vierkante meter bevrucht land in Westland. Een geslaagde zaadlozing die heeft bijgedragen aan het redden van de geliefde bij.

De Staat van Stasse

Je hoort De Staat van Stasse iedere maandag t/m donderdag van 20:00 tot 22:00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie