Horrorcrash Ronde van Polen: 'Er gaat veel over Groenewegen heenkomen'

Gijs belt met wielerverslaggever Gio Lippens.

Op woensdag is Fabio Jakobsen hard ten val gekomen in de Ronde van Polen. Landgenoot Dylan Groenewegen week af van zijn lijn tijdens een sprint om de ritzege. Hierdoor belandde Jakobsen in de hekken. Gijs belt met wielerverslaggever Gio Lippens.

"Het heeft indruk gemaakt", aldus wielerverslaggever Gio Lippens aan het begin van het gesprek. "Laten we eerlijk zijn, als zelfs Lance Armstrong twittert dat hij in zijn hele leven nog nooit zo'n zware valpartij heeft gezien, daar kun je je er wel een beetje bij aansluiten." 

'Het gaat vaker mis in sprints'

Vanmiddag zal het ziekenhuis meer informatie geven hoe het gaat met Fabio Jakobsen. "Ze gaan hem uit de coma halen en ze gaan kijken hoe hij reageert. We weten alleen dat hij verbrijzelingen heeft aan zijn gehemelte en verwondingen aan zijn luchtpijp en borst", vertelt Lippens. "Hoe kon dit gebeuren?", vraagt Gijs zich af. "Het gaat vaker mis in sprints. Dan krijg je een combinatie van factoren. We kunnen alleen heel duidelijk zijn dat Groenewegen is afgeweken van zijn lijn. Dat is een ongeschreven regel en eigenlijk ook wel een geschreven regel dat je dat niet doet in een sprint. Hij ging van bijna de as van de weg in de richting van de hekken. Hij sloot definitief het gaatje toen Jakobsen al naast hem zat. Dat is gewoon een fout", vertelt Lippens. "Het ging ook met tachtig kilometer per uur."

Gevangenis? 

De reacties richting Groenewegen zijn niet mis. "Op dit moment lees je op sociale media dat hij voor moordenaar wordt uitgemaakt", vertelt Lippens. De ploegbaas van Jakobsen heeft al geroepen dat hij vindt dat Groenewegen in de gevangenis thuishoort. "Ze hebben een klacht ingediend bij de Internationale Wielerunie en hij heeft ook gezegd dat hij een klacht gaat indienen bij de Poolse politie om dit als aanslag te zien", vertelt Lippens. "Ik weet niet of dat de juiste weg is, maar er gaat veel over Groenewegen heenkomen de komende tijd." Na de wedstrijd maakte de Poolse organisatie bekend Groenewegen uit de uitslag te schrappen. De Nederlander wordt gediskwalificeerd en de winst gaat naar Jakobsen.

Groenewegen heeft via Twitter voor het eerst gereageerd op de crash: 

Om deze Twitter-post te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Kunnen dit soort valpartijen in de toekomst voorkomen worden? Je hoort zijn antwoord hieronder: Gijs 2.0 

Je hoort Gijs 2.0 iedere werkdag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

STER Advertentie
STER Advertentie