Hoe weet shampoo wat het moet doen?

Bureau Kijk in de Vegte zocht het voor je uit!

Shampoo voor dof haar, droog haar, stijl haar of krullend haar. Hoe weet shampoo wat het moet doen? Bureau Kijk in de Vegte zocht het voor je uit.

Luisteraar Monique staat met deze prangende vraag met de handen in het haar. Gelukkig zocht Bureau Kijk in de Vegte het voor haar uit en belde met Jeroen Katje, medewerker bij development en research van een cosmeticabedrijf. "Dat is een zeer interessante vraag. Het wordt uitgebreid getest door de grote leveranciers van grondstoffen, die ze gebruiken in cosmetica. Wat ze letterlijk doen is stukjes haar die krullend zijn en die zetten ze in de shampoo die ze zelf gemaakt hebben met hun grondstof. Gedurende een periode gaan ze kijken wat er gebeurt met het haar. Krult het minder, krult het meer?", legt Katje uit. 

Eén product ontwikkelen

Iedereen heeft ander haar. Hoe kan je dan één product ontwikkelen? "Iedereen heeft zijn eigen shampoo. Je hebt zo veel verschillende keuzes. Je moet toch kijken wat het beste voor jou is", aldus Katje. Wat als je geen krullen hebt en toch shampoo gaat gebruiken voor krullend haar. Krijg je dan krullen? "Nee. Als je zelf geen natuurlijk krullend haar hebt, zul je niet zo snel krullend haar krijgen. Het is niet zo dat het middeltje agressief gaat werken en je haar gekruld wordt." 

Moet een bedrijf ook kunnen aantonen dat een shampoo werkt voor het op de markt mag worden gezet? En zo ja, hoe dan? Je hoort 't hieronder:

Hoe weet shampoo wat het moet doen?


BUREAU KIJK IN DE VEGTE

Bureau Kijk in de Vegte hoor je iedere zondag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 2. 

Foto omslag: ANP

STER Advertentie
STER Advertentie