Klaas van Kruistum moest God opnieuw vinden

The Passion 2019

Klaas van Kruistum keert met zijn rol in The Passion 2019 een klein beetje terug op vertrouwd terrein. Wouter praat met 'm over zijn rol in deze editie en het herontdekken van het geloof.

Bij de allereerste editie (2011, Gouda) liep de tv-presentator, toen nog in dienst van de EO, al mee als discipel. Dit keer kruipt Klaas in de rol van verslaggever. Het heeft wel even geduurd voordat hij zeker wist dat hij mee wilde doen. Dat had alles te maken met het feit dat hij vragen had bij zijn geloof, waar hij niet direct antwoord op had. "Ik heb een flinke crisis doorgemaakt, waarvan ik nu een beetje in het staartje zit. Ik ben eigenlijk het geloof aan het herontdekken", aldus Klaas.

Reizen zorgde voor clash

De onzekerheid kwam voort uit verschillende reizen die de presentator maakte. Hij kwam op plekken die niet overeenkwamen met zijn wereld- en geloofsbeeld. "Ik heb heel veel reizen gemaakt over de hele wereld. Daar heb ik heel veel ellende gezien. Dat clashte eigenlijk met mijn beeld van de wereld en hoe ik dat geleerd had met God enzo." Zijn rol als verslaggever sluit uitstekend aan op de fase waarin hij op dit moment geloofsmatig verkeert. Hij kijkt er dan ook naar uit om met de deelnemers van The Passion te praten. "Wat drijft mensen om hiernaartoe te komen. En mee te lopen met die processie. Dat enorme kruis door die straten heen te tillen", aldus Van Kruistum. Hij is dan ook blij dat hij vanavond eindelijk deze dankbare rol mag vervullen. "Ik vind het heel mooi om die verhalen zichtbaar en hoorbaar te maken."

Beluister het hele gesprek met Klaas:The Passion

The Passion wordt, zoals gebruikelijk, op Witte Donderdag uitgezonden. Het evenement vindt dit jaar op 18 april plaats in Dordrecht. NPO Radio 2 zendt The Passion op Witte Donderdag tussen 18:00 en 22:00 uur uit in een gezamenlijke uitzending van de EO en KRO-NCRV, gepresenteerd door Wouter van der Goes. Henk van Steeg doet verslag. 

Foto omslag: NPO Radio 2

STER Advertentie
STER Advertentie