Programma

Het verhaal achter 'Black Betty' van Ram Jam

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'Black Betty' van Ram Jam

In deze aflevering van Top 2000 A Gogo vertellen Myke Scavone en Jimmy Santoro van Ram Jam je het verhaal achter 'Black Betty'!

De kracht van het nummer

Gitarist Jimmy Santoro legt uit wat volgens hem de kracht van het nummer is: "Het is de dreun van die zware gitaren en de drums. Net als AC/DC. Als je daar een nummer van hoort, wil je keihard gaan rijden." Ram Jam-leadzanger Myke Scavone vult aan: "Bill Barlett speelde dat nummer al jaren in allerlei clubs. Hij had de oorspronkelijke versie van Leadbelly. Toen we het album samenstelden zong Barlett wat nummers en ik ook een paar. Black Betty was al van hem. Al had ik het graag overgenomen. Had ik het maar gedaan, denk ik nu."

Quote

Black Betty is net als AC/DC. Als je daar een nummer van hoort, wil je keihard gaan rijden.

Ram Jam-gitarist Jimmy Santoro

'Beledigend voor zwarten'

Voor Scavone en Santoro is het een groot raadsel waar Bill Barlett nu is. Santoro: "Hij is compleet uit het zicht verdwenen. Ik heb gehoord dat hij schilderde. Hij zat een tijd in Los Angeles, maar is 'stil' gaan leven. Hij neemt zijn telefoon niet op." Black Betty had volgens Scavone in Amerika landelijk op nummer één moeten komen: "Maar de burgerrechtenbeweging deed moeilijk, dus in Los Angeles en New York werd de plaat niet gedraaid. Beledigend voor zwarten, zeiden ze. Wij vonden dat onzin. Leadbelly had het geschreven. En die was zwart. Wij snapten er niks van."

Bekijk de hele aflevering van Top 2000 A Gogo over 'Black Betty' hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: still video

Ster advertentie
Ster advertentie