Zeven iconische Top 2000-videoclips gemaakt door één man
En een paar toffe films

13 oktober 2017 07:57

Michael Jacksons 'Billie Jean' en A-ha's 'Take On Me' zijn door dezelfde man gemaakt. Zijn naam is Steve Barron.


Waarschijnlijk doet de naam geen belletje rinkelen, maar in de jaren '80 is Steve Barron één van de hofleveranciers van MTV. Hij werkt met grootheden als David Bowie, Madonna, Fleetwood Mac, Eddy Grant, Heaven 17, Joe Jackson, Paul McCartney, Simple Minds, ZZ Top en Tears For Fears. Steve Barron maakt zelfs een paar speelfilms, waarvan Teenage Mutant Ninja Turtles (1990) en Coneheads (1983) de meest gedenkwaardige zijn.

Dit zijn de meest iconische videoclips die Steve Barron regisseerde...

'Don't You Want Me' (1981)

Clipzender MTV is nog maar net gelanceerd wanneer eind 1981 de videoclip van 'Don't You Want Me' verschijnt. Het betekent de grote doorbraak van new-waveband Human League en 'Don't You Want Me' wordt dankzij de op film  A Star Is Born gebaseerde videoclip één van de best verkochte singles van de jaren '80. Steve Barron laat zich vooral inspireren door de videoclip van de Ultravox-hit 'Vienna'.'Africa' (1982)

In het voorjaar van 1982 maakt Steve Barron voor Toto de videoclip bij 'Rosanna', dat tot dan toe de grootste hit voor de rockband in de Amerikaanse hitlijst is. Tevreden met het eerdere resultaat, huurt Toto Barron opnieuw in, nu voor de videoclip bij 'Africa', de derde single van het album Toto IV. In de zomer van 1982 scoort Toto zijn enige Amerikaanse nummer 1-hit met 'Africa', dankzij het succes van de videoclip op MTV.'Maid Of Orleans' (1982)

Vooral veel Britse groepen hebben begin jaren '80 baat bij het nieuwe medium MTV. Duran Duran, Spandau Ballet, Simple Minds en Culture Club krijgen makkelijk voet aan de grond in de VS vanwege hun opvallende uiterlijk in hun videoclips. Electroduo Orchestral Manoeuvres In The Dark staat maar één keer in de Amerikaanse top 10, met 'If You Leave' uit de John Hughes-film Pretty In Pink uit 1986. De mystieke videoclip bij 'Maid Of Orleans' draagt bij aan een nummer 1-hit in Nederland en Duitsland.'Billie Jean' (1982)

Het is tegenwoordig ondenkbaar, maar begin jaren '80 was er geen ruimte voor zwarte artiesten op MTV. Zelfs Michael Jackson, die bekendstaat om zijn baanbrekende videoclips, wordt aanvankelijk van de zender geweerd omdat hij geen rockmuziek maakt. Na het succes van 'Don't You Want Me' en 'Africa' huurt Jackson Steve Barron in om een videoclip te maken waardoor zelfs MTV niet meer om de zanger heen kan. Het resultaat is 'Billie Jean', misschien wel de beroemdste videoclip aller tijden.'Summer Of '69' (1985)

Voor een nihil budget maakt Steve Barron in 1983 al de videoclip bij 'Cuts Like A Knife', één van de eerste hitjes van de dan opkomende Canadese zanger Bryan Adams. Voor zijn volgende album, Reckless uit 1984, besluiten Adams en Barron om het wat groter aan te pakken: er wordt een videoclip-tetralogie gemaakt met een losjes samenhangend verhaal. Actrice Lysette Anthony is als de vriendin van Adams te zien in de videoclips bij 'Run To You', 'Heaven', 'Somebody' en 'Summer Of '69'.'Money For Nothing' (1985)

Dire Straits-zanger Mark Knopfler is één van de weinige artiesten in het midden van de jaren '80 die helemaal geen heil ziet in het maken van videoclips. Sterker nog, 'Money For Nothing' is in zekere zin een aanklacht tegen de videoclipcultuur waarin bepaalde artiesten een zekere decadentie tentoonspreiden. De guitaarsound is afgekeken van ZZ Top, op dat moment één van de meest gedraaide artiesten op MTV. Barron haalt Knopfler over toch een clipje bij 'Money For Nothing' te produceren. Het is één van de eerste videoclips met computeranimaties.'Take On Me' (1985)

Het gebruik van de computeranimaties in de videoclip van 'Money For Nothing' is in 1985 behoorlijk indrukwekkend, maar datzelfde jaar is Steve Barron verantwoordelijk voor nog een hevig geanimeerde videoclip. 'Take On Me' wordt veruit de grootste hit van A-ha vanwege de unieke combinatie van videobeelden van de band en getekende scènes, die doen denken aan een oud stripboek. De samenwerking tussen A-ha en Barron wordt voortgezet met nog zeven videoclips, maar deze blijft onovertroffen.Delen

Laat een reactie achter
Plaats reactie5 Reacties

Geschreven door:   erik janssen 26 oktober 2017 - 21:56 uur

Maid of Orléans van OMD blijft een mooie clip, een klassieker, onlangs is hun 13e cd uitgekomen, die is geweldig, in de afgelopen jaren hebben ze erg goede muziek uitgebracht, helaas krijgen ze in Nederland niet de waardering die ze verdienen, in tegenstelling tot Duitsland waar ze nog erg populair zijn. op 5 dec geven ze hun enige optreden in Nederland nl in de 013 in Tilburg. hun live optredens zijn bijzonder energiek en het enthousiasme straalt er van af.


Geschreven door:   Karin 10 april 2016 - 18:19 uur

Fantastisch lijstje! Heb nooit geweten dat die man dat allemaal op z'n naam had staan. Klein puntje: OMD is geen duo.


Geschreven door:   Elske 9 april 2016 - 22:11 uur

Na 30 jaar nog steeds mooi de videoclip bij Take on Me van A-ha, ik was bij hun concert in de HMH van 31 maart j.l. maar als afsluiter swingt het nummer nog steeds de pan uit!! Supergaaf na 30 jaar.


Geschreven door:   Wim SIjbers 9 april 2016 - 15:45 uur

Bij save ma van Queen werd dezelfde tekentechniek gebruikt. 1982.


Geschreven door:   Henk Broersma 9 april 2016 - 14:23 uur

Waar is het artikel waar in deze link verwijst op faceboek over de regiseur van AHA, Dire straits en Michail Jackson?