'Golden Brown' is een klassieker omdat...

het een vat is vol tegenstrijdigheden

Eind jaren 70 was The Stranglers een rammelende punkband, maar in de 80s scoorden de Britten een hit met een barokinstrument erin.

Boze punkers vs de elite

Het contrast kan eigenlijk bijna niet groter: de ruige punkband The Stranglers brengt vanaf 1977 een reeks even boze als politiekbewuste gitaarnummers uit over de sociale onrust in Groot-Brittannië en de vrees voor een atoomoorlog gedurende het hoogtepunt van de Koude Oorlog. Het klavecimbel is een instrument dat enkel gebruikt wordt tijdens uitvoeringen van opera en barokmuziek, die toch vooral voor de elite bedoeld zijn.

Producer van Bowie

Het verandert allemaal met het aanbreken van de jaren 80. Punkmuziek blijkt een kort leven beschoren in de hitlijsten en de meest populaire bands in het genre, met The Clash als voornaamste vaandeldrager, zetten een andere muzikale koers in. Door de tegenvallende verkopen van eerdere singles is The Stranglers gedwongen mee te gaan. Platenfirma EMI vraagt David Bowie's producer Tony Visconti om de opnames van het album La Folie te overzien.

Om deze video te bekijken moet je toestemming geven voor social media cookies.Wisselend succes

EMI voorziet Visconti met de instructies dat elk nummer op La Folie een single moet kunnen zijn. Het plan van de platenbobo's slaagt maar ten dele, want er staat maar één succesvolle single op La Folie en in eigen land is het album de eerste die de top 10 níet haalt. Die ene hitsingle, 'Golden Brown', is daarentegen een enorme hit. In de Britse Top 40 haalt 'Golden Brown' de tweede plek (onder 'A Town Called Malice' van The Jam), in Nederland de tien positie.

Heroïne en het Verre Oosten

'Golden Brown' is vooral memorabel vanwege die typerende klavecimbelklanken, die relatief ongebruikelijk zijn in de popmuziek. Niet dat The Stranglers de eerste groep is die het instrument inzet: The Beatles, The Rolling Stones en Simon & Garfunkel deden het in de jaren 60 al. Maar een punkband met een klavecimbel, met een songtekst die refereert aan heroïnegebruik en een videoclip over ontdekkingsreizen naar het Verre Oosten, dát maakt 'Golden Brown' tot een échte klassieker.

Ken Je Klassiekers: 20 - 26 februari | Zo vraag je een klassieker aan:
Web: nporadio2.nl/kenjeklassiekers
NPO Radio 2 App: stuur een appje naar de studio
SMS: stuur een smsje naar 2222
Twitter: @NPORadio2 #kenjeklassiekers

STER Advertentie
STER Advertentie