Podcast
BNNVARA

Blokhuis de Podcast: een snelcursus progrock via King Crimson

foto: King Crimson
  1. Nieuwschevron right
  2. Blokhuis de Podcast: een snelcursus progrock via King Crimson

Deze week een speciale verzoekeditie van Blokhuis de Podcast: Leo kreeg namelijk veel klachten binnen van mensen voor wie er op de nationale radio veel te weinig aandacht is voor symfonische rockmuziek en progrock. Daarom deze week een speciale Blokhuis de Podcast waarin progrock-monster King Crimson de aandacht krijgt die zij verdienen.

De eerste vraag die in deze aflevering moet worden beantwoord: wat ís progrock eigenlijk? Blokhuis definieert het in de podcast als: “Een massief geluid, bijna pompeus, vol tempowisselingen en lange gitaarsolo’s.” Je herkent het betere progwerk aan de duidelijke link die het genre heeft met klassieke muziek. De orkestratie is meestal rijk en de muziek is complex van stijl.

Een bijenkorf met de allerbeste artiesten

Één van de redenen dat Blokhuis zo’n fan is van King Crimson is de geweldige bezetting van de formatie. Naast Robert Fripp zijn verschillende grote muzikanten betrokken bij de formatie, zoals Ian McDonald (die later Foreigner oprichtte), Greg Lake (Emerson, Lake and Palmer), Pete Sinfield (Leo Sayer) en Richard Palmer (Supertramp). In de podcast loopt Blokhuis de sterren geduldig af.

Maar hij duikt ook diep in de muziek van King Crimson. Zo laat hij zijn favoriete plaat In The Court Of King Crimson horen, en hoor je verder waarom studioalbum Red volgens hem zo goed is. Maar hij linkt King Crimson ook aan andere bands. Zo hoor je hoe Roxy Music verweven werd met deze legendarische band, maar ook hoe King Crimson-gitarist Robert Fripp in Berlijn terechtkwam om mee te werken aan David Bowie’s Heroes. Waarom die voor zijn meesterwerk juist Fripp moest hebben? Dat hoor je in de nieuwste Blokhuis: De Podcast!

#8 - King Crimson (S04) - Blokhuis de Podcast

Luister Blokhuis: De Podcast via je favoriete podcastplayer. Daar kun je jezelf ook op abonneren zodat je nooit meer een nieuwe aflevering mist!

Opmerkingen over deze podcast? Mail ons op podcast@bnnvara.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie