Muzieknieuws

Ian McDonald, oprichter Foreigner en King Crimson, op 75-jarige leeftijd overleden

  1. Nieuwschevron right
  2. Ian McDonald, oprichter Foreigner en King Crimson, op 75-jarige leeftijd overleden

Ian McDonald, die aan de wieg stond van progband King Crimson en hardrockgroep Foreigner, is deze week overleden in zijn woning in New York. De Engelse muzikant is 75 jaar geworden.

De Britse multi-instrumentalist overleed op woensdag 9 februari in zijn huis in New York, in het bijzijn van zijn familie aan de gevolgen van kanker. Hij is 75 jaar oud geworden. "Hij was ongelooflijk dapper, en verloor nooit zijn vriendelijkheid en zijn gevoel voor humor, zelfs in de moeilijkste tijden", schrijft McDonalds zoon Max op Facebook. "Mijn vader was een briljante, intuïtieve muzikant, een tedere ziel en een fantastische vader. Hij zal voor altijd voortbestaan in zijn prachtige muziek en in de liefde van zijn fans."

In the Court of the Crimson King

McDonald wist als een van de oprichters van King Crimson een enorme stempel op de progressieve rock te drukken. Hij stond in 1968 aan de basis van de band, waarmee hij een jaar later de debuutplaat In the Court of the Crimson King uitbracht. McDonald schreef mee aan alle nummers op de plaat, die later omschreven is als het meeste invloedrijke progrock-album aller tijden.

De Brit kon met een groot aantal instrumenten uit de voeten. Op In the Court of the Crimson King speelde hij onder andere saxofoon, fluit, klarinet, mellotron en piano.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foreigner

In 1970 verliet McDonald de band alweer. Enkele jaren later was hij een van de oprichters van de Amerikaans-Engelse hardrockgroep Foreigner. Ook met deze band bracht de Brit een uiterst succesvol debuutalbum uit, met onder andere Cold As Ice erop. Na meegespeeld te hebben op de eerste drie albums, werd McDonald in 1980 door frontman Mick Jones.

Het zou geen definitieve breuk zijn: in 2016, wanneer de band veertig jaar bestaat, stapt McDonald tijdens optredens van Foreigner als gastartiest het podium op.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foreigner in de NPO Radio 2 Top 2000

Foreigner is in 2021 drie keer terug te vinden in de NPO Radio 2 Top 2000. Cold As Ice op plek 1501 is de enige track waarop Ian McDonald te horen is. Daarnaast staan I Want To Know What Love Is op 400 en That Was Yesterday op 1942 in de lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie