Artiest

Eddie Vedder

  1. Artiestenchevron right
  2. Eddie Vedder
Eddie Vedder is een Amerikaanse zanger, gitarist en songwriter, die vooral bekend is als frontman van de rockband Pearl Jam. Daarnaast is hij actief als soloartiest. Hij gooit in 2007 hoge ogen met Into The Wild, de soundtrack bij de gelijknamige film van Sean Penn.

Biografie

Eddie Vedder komt op 23 december 1964 ter wereld als Edward Louis Severson III in Evanston, Illinois, vlakbij Chicago. Nadat hij op jonge leeftijd naar San Diego verhuist, krijgt Vedder een gitaar van zijn moeder, waar hij als tiener liedjes mee schrijft. Het duurt het niet lang voordat hij in bandjes begint te spelen. De eerste opname van Vedder die naar buiten komt, is als zanger van de funkrockband Bad Radio. In 1989 verschijnt een door Vedder zelf vervaardigde cassette, die hij verkoopt via platenzaken in San Diego. De cassette bevat de eerste opname van de latere Pearl Jam-song Better Man.

Pearl Jam

In 1990 loopt Vedder voormalig Red Hot Chili Peppers-drummer Jack Irons tegen het lijf, die hem een demo overhandigt van een band uit Seattle die opzoek is naar een zanger. Het blijkt te gaan om een nieuw project van Stone Gossard en Jeff Ament, wiens voorgaande band Mother Love Bone is opgeheven na de dood van zanger Andrew Wood. Vedder schrijft binnen no-time teksten voor de drie nummers op de demo en stuurt die terug. Hij wordt uitgenodigd voor een auditie en wanneer hij die met vlag en wimpel doorstaat, is Pearl Jam geboren. Nog voordat Pearl Jams debuutalbum Ten verschijnt, wordt Vedder gevraagd om mee te zingen op het titelloze album van Temple Of The Dog, een gelegenheidsproject dat naast Gossard en Ament bestaat uit Chris Cornell en Matt Cameron van Soundgarden en toekomstig Pearl Jam-lid Mike McCready.

Soundtracks

Gedurende zijn langlopende carrière als zanger van Pearl Jam maakt Eddie Vedder de nodige uitstapjes. Zo neemt hij in 1992 deel aan een jubileumconcert van Bob Dylan, naast artiesten als Lou Reed, Stevie Wonder, Tom Petty en Willie Nelson. Datzelfde jaar is Vedder met Ament en Gossard te zien in de speelfilm Singles, Hierin spelen ze de fictieve band Citizen Dick, samen met acteur Matt Dillon. Voor de film Dead Man Walking met Sean Penn en Susan Sarandon maakt Vedder in 1995 twee nummers met de Pakistaanse muzikant Nusrat Fateh Ali Khan. Daarna is Vedder te horen op de soundtracks van onder meer I Am Sam (2001), Big Fish (2003), Body Of War (2007) en Reign Over Me (2007).

Into The Wild

In 1993 neemt Vedder tijdelijk de rol van drummer op zich voor de eerste concerten van Hovercraft, de band van zijn toenmalige vriendin Beth Liebling (Sadie 7). Een meer opmerkelijke samenwerking is die met een Zuid-Afrikaans schoolkoor, dat in 2004 het album The Holo Sessions oplevert. Sean Penn vraagt Vedder of hij de muziek wil leveren voor zijn film Into The Wild, over een jongen die al zijn bezittingen en geld van de hand doet en de wildernis van Alaska intrekt. De soundtrack met intieme liedjes van Eddie Vedder slaat in 2007 wereldwijd aan. Dit krijgt in 2011 een vervolg met het album Ukelele Songs, dat tegelijkertijd verschijnt met de concertfilm Water On The Road.

Nummers van Eddie Vedder