Artiest

Paolo Nutini

  1. Artiestenchevron right
  2. Paolo Nutini
Paolo Nutini is een Schotse singer-songwriter. Nadat hij in 2007 al radiohits te pakken heeft met zijn singles Jenny Don’t Be Hasty en New Shoes, scoort hij begin 2015 zijn grootste hit met het aangrijpende Iron Sky.

Biografie

Paolo Giovanni Nutini wordt op 9 januari 1987 geboren in Paisley, Schotland. Zijn vader is van Italiaanse komaf, zoals zijn naam suggereert, maar diens familie woont dan al vier generaties in Schotland. Nutini’s moeder komt uit Glasgow. Het is de bedoeling dat Paolo Nutuni de fish-and-chipszaak van zijn vader overneemt, al moedigen zijn grootvader en een schoolleraar hem aan om te gaan zingen. Nutini stopt vervolgens met school en wordt roadie van de Schotse band Speedway. In de periode die volgt, treedt Nutini vaak op, zowel alleen als met band. Zijn grote kans komt begin 2003, wanneer hij voor het eerst voor een groot publiek mag optreden, omdat zanger David Sneddon te laat komt voor een concert.

These Streets

Paolo Nutini verhuist op zeventienjarige leeftijd naar Londen, waar hij veel optreedt in kleine pubs. Er volgen echter ook steeds meer radio-optredens en de zanger is te zien als support-act van onder anderen Amy Winehouse en KT Tunstall. De singer-songwriter tekent in mei 2005 een platencontract. Hij is dan achttien jaar. Een jaar later brengt hij zijn eerste single Last Request uit. Het nummer, dat afkomstig is van zijn debuutalbum These Streets, bereikt de vijfde plaats in de Britse charts. De single Jenny Don't Be Hasty is in Groot-Brittannië in 2006 al een hit, maar komt in Nederland pas begin 2007 uit. Het liedje gaat over Nutini's liefde voor een oudere vrouw. De derde single van These Streets is New Shoes. Het nummer komt in mei 2007 uit. Paolo Nutini is een maand later te bewonderen op Pinkpop.

Iron Sky

Het tweede album Sunny Side Up wordt in 2009 warm ontvangen, waarna de Nutini een graag geziene gast op de Nederlandse podia is. Zo treedt hij op in Amsterdam, Groningen, Utrecht, Den Haag en Deurne. In 2010 wordt hij opnieuw verwelkomd op Pinkpop. Na het festivalseizoen van 2011 houdt hij zich enkele jaren stil. Pas in 2014 vertoont hij weer een teken van leven met het album Caustic Love. De plaat bereikt de derde plek in Nederland en staat acht maanden in de albumlijst. Een optreden op Pinkpop volgt. In november treedt hij op in een volle HMH. Wanneer in december Iron Sky op single verschijnt, keert het album terug in de Album Top 100 en schiet wederom door naar de derde plek. Het blijft wederom jarenlang stil rondom Paolo Nutini na de optredens die hij in 2015 geeft op North Sea Jazz en Lowlands.