Artiest

Gregory Porter

  1. Artiestenchevron right
  2. Gregory Porter
Gregory Porter is een Amerikaanse jazzzanger, musicalacteur en voormalig topsporter. Hij is al veertig wanneer zijn debuutalbum Water verschijnt. Zijn albums Liquid Spirit, Take Me To The Alley en All Rise bereiken de top 10 van de Nederlandse Album Top 100.

Biografie

Gregory Porter wordt op 4 november 1971 geboren in Sacramento, Californië en groeit op in Bakersfield, in dezelfde staat. Al op jonge leeftijd komt hij via de platencollectie van zijn moeder in aanraking met Nat King Cole, wiens stem hem inspireert om zanger te worden. Echter, vanwege zijn atletische bouw en aanzienlijke lengte is hij ook een fanatiek beoefenaar van American football. Hij is zelfs zo goed dat hij via de universiteit van San Diego aan een beurs geholpen wordt, zodat hij de sport professioneel kan uitvoeren. Na een blessure aan zijn schouder komt zijn sportcarrière vroegtijdig aan een einde en krijgt hij de kans om zich te focussen op zijn andere grote liefde: jazzmuziek.

Doorbraak als veertiger

Dankzij de musicals It Ain't Nothin' But The Blues en The Civil War kan Porter rondkomen als zanger. In 1998 zingt hij Charlie Chaplins Smile, in de jaren vijftig een hit voor Nat King Cole, op het album Hubert Laws Remembers The Unforgettable Nat King Cole. Een jaar later leent Porter zijn stem aan de houseplaat Tomorrow People van Teflon Dons. Hij blijft niet onopgemerkt door collega’s uit de jazzscene. In 2006 treedt hij met Wynton Marsalis en de Lincoln Center Jazz Orchestra op. Voor het jazzlabel Motéma neemt Porter in 2011, in het jaar dat hij zijn veertigste verjaardag viert, zijn debuutalbum Water op. De plaat wordt geproduceerd door jazzmusicus Kamau Kenyatta. Water wordt genomineerd voor een Grammy Award. Hij staat twee jaar op rij op North Sea Jazz Festival in Rotterdam.

In de remix

Het debuutalbum wordt in 2012 opgevolgd door Be Good, dat de tiende plek bereikt in de Album Top 100. Met de bevriende jazzmuzikanten Karl Denson, Zak Najor, John Williams en Brain Teel formeert Porter de band Zbonics, waarvan in 2013 het album Time To Do Your Thing verschijnt. Datzelfde jaar maakt Porter tevens het soloalbum Liquit Spirit, zijn eerste release voor Blue Note Records. In Nederland komt dit album in september op nummer 6 binnen. Het titelnummer is krap twee jaar daarna een radiohit in de remix van de Duitse danceproducer Claptone. In de zomer van 2015 is Gregory Porter op nog een dancenummer te horen, namelijk op de single Holding On van de Britse dance-act Disclosure. In de tussentijd doet de zanger de voornaamste Nederlandse poppodia aan.

Vaak in Nederland

Gregory Porter keert in 2016 terug naar zijn roots met zijn tweede plaat voor Blue Note, getiteld Take Me To The Alley. Het album bereikt de top 5 van de verkooplijst. Het Nederlandse publiek ziet hem in 2016 optreden op North Sea Jazz, maar ook met eigen shows in Carré en de HMH. Hij eert zijn grote voorbeeld in 2017 met het album Nat “King” Cole & Me. Porter laat de Nederlandse festivals en podia dat jaar even links liggen, maar maakt dit in maart 2018 goed met drie concerten in Carré met het Metropole Orkest en zijn zesde optreden tijdens North Sea Jazz. Het geplande concert dat Gregory Porter in maart 2020 in de Ziggo Dome zou geven, wordt uitgesteld vanwege de coronapandemie. Dat najaar verschijnt zijn album All Rise.