Muzieknieuws

Kate Bush en George Michael worden opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kate Bush en George Michael worden opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame

De artiesten die in 2023 worden toegevoegd aan de Rock & Roll Hall of Fame zijn bekendgemaakt. Onder anderen Kate Bush en George Michael krijgen een plek in de erehal voor muzikanten.

De Rock & Roll Hall of Fame voegt sinds 1986 jaarlijks artiesten toe die een stempel hebben gedrukt op de muziekgeschiedenis. Het bestuur van het museum in het Amerikaanse Cleveland maakte woensdagmiddag bekend welke acts in 2023 in de erehal terecht zullen komen.

Op 3 november zal de nieuwe lichting tijdens een feestelijke avond in New York aan de Rock & Roll Hall of Fame worden toegevoegd. De gelukkigen dit jaar zijn Kate Bush, George Michael, Rage Against the Machine, Sheryl Crow, Missy Elliott, Willie Nelson en The Spinners.

De lijst met genomineerden voor dit jaar werd in februari bekendgemaakt. De artiesten die naast een plek in de erehal grepen zijn ook niet mis: ook Warren Zevon, Joy Division/New Order, The White Stripes, Iron Maiden, Soundgarden, Cyndi Lauper en A Tribe Called Quest stonden op de lijst, maar die zullen - in ieder geval dit jaar - niet in de lijst terechtkomen.

Overige categorieën

De organisatie voegt overigens niet alleen artiesten toe aan de Rock & Roll Hall of Fame, er zijn ook nog andere categorieën waarin mensen worden geëerd. Zo is er de Ahmet Ertegün Award voor een persoon die - zonder zelf op te treden - invloed heeft gehad op de muziekwereld, vernoemd naar de oplichter van Atlantic Records. Dit jaar gaat die onderscheiding naar Don Cornelius, de tv-maker die ervoor zorgde dat zwarte artiesten als James Brown, Aretha Franklin en Marvin Gaye hun eerste exposure kregen.

Daarnaast gaat de Musical Influence Award, voor de invloed van artiesten op de jeugdcultuur, naar hiphoppionier DJ Kool Herc en gitarist Link Wray, de uitvinder van het power-akkoord. Chaka Khan, Al Kooper en Bernie Taupin mogen de Musical Excellence Award in ontvangst nemen.

Ster advertentie
Ster advertentie