NPO Radio 2 Top 2000

Kate Bush stijgt honderden plekken in de Top 2000 dankzij Stranger Things

foto: Screenshot YouTube KateBushMusic
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Kate Bush stijgt honderden plekken in de Top 2000 dankzij Stranger Things

Een van de opvallendste muzikale gebeurtenissen van het jaar was hoe een nieuwe generatie de muziek van Kate Bush ontdekte. Met Stranger Things als aanjager werd Running Up That Hill een van de opvallendste stijgers in de NPO Radio 2 Top 2000.

Ze begon in 1985 te rennen, en bereikte 37 jaar later pas de top. Haar single Running Up That Hill, de openingstrack en -single van Bush’ vijfde album Hounds of Love, wist pas in 2022 een nummer 1-hit te worden. Dat succes in de hitlijsten komt ook terug in de NPO Radio 2 Top 2000 van dit jaar, waar Running Up That Hill op de 53ste plek staat; een stijging van maar liefst 576 plaatsen in de lijst der lijsten.

Vaak is er een tragische gebeurtenis nodig voor zo’n plotseling succes – denk aan de enorme stijging van A Whiter Shade of Pale na de dood van Peter R. de Vries, of de nummer 1-positie van John Lennons Imagine na de terroristische aanslag in de Bataclan. Achter de hernieuwde waardering van Running Up That Hill zit echter geen tragiek, maar popcultuur: Netflix-serie Stranger Things.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Jaren 80-sensatie

De hitserie van Netflix, die nadrukkelijk knipoogt naar klassiekers als The Goonies en het werk van Stephen King, zit vol met jaren 80-verwijzingen. Zo wist Should I Stay Or Should I Go van The Clash in een eerder seizoen al een nieuw publiek te krijgen, maar was het in 2022 Kate Bush die de impact van Stranger Things het sterkst heeft ervaren.

Na de release van het vierde seizoen van de serie kwam het nummer op 1 terecht in zowel Groot-Brittannië als de VS, iets wat bij de oorspronkelijke release van Running Up That Hill niet lukte. Met dat succes heeft Bush een bijzonder record te pakken: nog nooit deed een nummer er zo lang over om de top van de hitlijsten te bereiken.

De enigmatische Bush, die sinds 50 Words for Snow uit 2011 geen nieuw album uitbracht, is stomverbaasd door het succes. “Het is ongelooflijk. De hele wereld is een beetje gek geworden, hè?”, reageert de zangeres in juni in gesprek met de BBC. “Ik dacht dat het nummer wat aandacht zou krijgen, maar had me nooit voorgesteld dat het zo zou gaan.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Opvallende stijger

De opleving van Bush’ muziek zorgt er ook voor dat haar nummers meer dan ooit te vinden zijn in de Top 2000 stemlijsten van dit jaar. Met een verschuiving van maar liefst 523 plekken is Running Up That Hill een van de grootste stijgers van de NPO Radio 2 Top 2000 van 2022. Het nummer staat dit jaar op een historisch hoge 53ste plek in de lijst.

Hoe gaat het met de andere nummers die in Stranger Things te horen waren in de lijst der lijsten? Ook Master of Puppets van Metallica kreeg een prominente plek in Stranger Things, en kwam als gevolg daarvan weer in de charts terecht. Zorgt dat ook voor een stijging in de NPO Radio 2 Top 2000? Je ziet het op donderdag 15 december tussen 12.00 en 14.00 uur, wanneer de volledige lijst bekendgemaakt wordt.

Wanneer wordt de lijst van 2022 bekendgemaakt?

De volledige Top 2000 van 2022 wordt donderdag 15 december tussen 12.00 en 14.00 uur onthuld tijdens Annemiekes A-Lunch op NPO Radio 2. Na de bekendmaking is de complete lijst meteen te bekijken op nporadio2.nl.

Hoe mis ik dit jaar niets van de Top 2000-voorpret?

Er gebeurt de komende weken zoveel dat het bijna onmogelijk is om álles bij te houden. Toch blijf je zoveel mogelijk op de hoogte van wat er voor- en achter de schermen gebeurt als je ons volgt op Instagram.

Zijn niet al jouw vragen beantwoord? Je vindt nog meer antwoorden op onze veelgestelde vragen-pagina.

Ster advertentie
Ster advertentie