Artiest

The Black Keys

  1. Artiestenchevron right
  2. The Black Keys
Dan Auerbach en Patrick Carney uit Akron, Ohio vormen sinds 2001 samen The Black Keys. Door hun volstrekt eigen geluid ontwikkelen ze zich tot de lieveling van het alternatieve rockcircuit.

In het plaatsje Akron in Ohio bundelen Dan Auerbach (vocalen en gitaar) en Patrick Carney (drummer en producer) in 2001 hun krachten. Vanaf dat moment maken ze als The Black Keys een mix tussen garage-, indie- en bluesrock. De naam komt van een kunstenaar die mensen als belediging 'black keys' noemde, zij kenden hem via de vader van Dan, een kunsthandelaar.

The Big Come Up

De mannen gaan aan de slag met hun eerste materiaal en begin 2002 komt het debuutalbum uit. Deze plaat, The Big Come Up, is volledig opgenomen in de kelder van Patrick. Voor een album van een beginnende band dat in eigen beheer uitkomt is het een behoorlijk succes. Zeker als je meeweegt dat hij op een 8-track recorder uit de jaren tachtig is opgenomen. 

Black Keys in Nederland 

In november 2010 spelen ze in Oosterpoort Groningen en in 013 Tilburg, beiden compleet uitverkocht. Een paar maanden later (maart 2011) hebben ze ietwat meer ruimte nodig, en spelen ze in de Heineken Music Hall.

Brothers 

Brothers is het zesde album van The Black Keys en komt in mei 2010 uit. Met dit album breken ze eindelijk een beetje door in Amerika maar ook in Nederland. 'Tighten Up' is de eerste single van het album, gevolgd door Everlasting Light' en 'Next Girl'.

El Camino

Het zevende album verschijnt in december 2011. El Camino is mede geproduceerd door Danger Mouse, sinds Attack & Release (2008) hun vaste co-producer. De eerste single is 'Lonely Boy', gevolgd door 'Gold On The Ceiling'. Het is het bestverkopende album van The Black Keys. Voor El Camino ontvangt de band in februari 2013 een aantal Grammy Awards, voor ondermeer het beste rockalbum. Voor de single 'Lonely Boy' winnen ze de Grammy voor beste rocknummer.

Turn Blue

The Black Keys gooien het over een psychedelische boeg op hun achtste plaat, Turn Blue (2014). Eerste single 'Fever' wordt veelvuldig gedraaid op 3FM en de Keys treden datzelfde jaar op tijdens de eerste editie van Down The Rabbit Hole.