NPO Radio 2 Top 2000

Lonely Boy: de viral video van The Black Keys

foto: Still YouTube/The Black Keys
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Lonely Boy: de viral video van The Black Keys

Lonely Boy is één van de meest bekende nummers van The Black Keys. Het nummer is niet alleen catchy, ook de videoclip was zo populair dat deze viral ging in 2011.

Laat het maar aan de heren van The Black Keys over om een bijzondere videoclip neer te zetten. Ook voor Lonely Boy ligt er een heel plan klaar. Ze nemen een videoclip op met zo’n veertig mensen, maar zijn niet tevreden met het resultaat. Alles gaat regelrecht de prullenbak in, behalve een aantal ruwe beelden. "We hadden toevallig alleen nog beelden van een dansende Derrick Tuggle gehouden”, vertelt drummer Patrick Carney aan MTV over het ontstaan van de videoclip.

De dansende man

Derrick T. Tuggle is één van de acteurs die een back-up danser zou zijn in de clip. “Hij had een uur om het nummer te luisteren en de tekst te onthouden. Hij bedacht zelf zijn dans en deed alles alleen. Zonder die beelden zouden wij geen videoclip hebben voor het nummer", aldus Carney. Dankzij regisseur Jesse Dylan viel alles op z'n plek. Tuggle: "Dylan vroeg mij: 'Kun je optreden?' Ik zei: 'Ik kan dansen, iedereen kan dansen', dus nam ik wat moves van iedereen: John Travolta van Saturday Night Fever en Pulp Fiction, de Carlton Banks-dans uit The Fresh Prince en een klein beetje Michael Jackson."

Als een speer

Ondanks grote twijfels bij hun platenmaatschappij, kiest het duo ervoor om de videoclip uit te brengen. Met groot succes. “De video ging als een speer en het was niet nodig om een andere video te maken”, vertelt zanger Dan Auerbach. In de eerste 24 uur had de clip al 400.000 views op YouTube, maar inmiddels kunnen The Black Keys al rekenen op meer dan 138 miljoen views.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een van de eerste viral videosterren

Dat de Lonely Boy-videoclip zo’n hit zou zijn had niemand verwacht. Ook voor hoofdrolspeler Derrick T. Tuggle is het een leuke verrassing. “Het was overweldigend om één van de eerste viral videosterren te zijn”, vertelt Truggle. Het internet kon er niet omheen draaien; overal zag je de dansende Derrick voorbijkomen. De video werd genomineerd voor een 2012 MTV Video Music Award voor Best Rock Video. Tuggle's optreden leverde hem later zelfs een cameo-optreden op in de muziekvideo voor Happy van Pharrell Williams.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eenzijdig liefdesverhaal

De track vertelt het verhaal van een man die zichzelf beter vindt dan iedereen. Toch is hij stapelverliefd, maar voelt zij niks voor hem. Dat de liefde maar van een kant komt maakt niet uit. “I came to love you anyway”, wordt er dan ook gezongen door The Black Keys. In het refrein ziet de man zichzelf ook als een ‘lonely boy’ en beseft hij dat hij aan het lijntje wordt gehouden. Later ziet de 'lonely boy' in dat hij weg had moeten lopen van deze ongezonde relatie.

The Black Keys in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2021 staat Lonely Boy van The Black Keys op plek 1127 in de NPO Radio 2 Top 2000.

Ster advertentie
Ster advertentie