NPO Radio 2 Top 2000

The Black Keys spelen magische versie Little Black Submarines op Lowlands in 2012

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. The Black Keys spelen magische versie Little Black Submarines op Lowlands in 2012

Little Black Submarines: door fans omgedoopt tot de 'moderne Stairway To Heaven'. In 2012 brengen de mannen van The Black Keys een knaller van een liveversie naar Biddinghuizen, die de talloze voetjes van de festivalvloer krijgt.

The Black Keys vindt zijn start in 2001 in Akron, Ohio als zanger-gitarist Dan Auerbach en drummer Patrick Carney de handen ineenslaan. Het rockduo timmert lekker aan de weg in de underground scene en breekt in 2010 commercieel door met album Brothers. De echte internationale doorbraak komt pas in 2011 bij de release van El Camino: het album waar we onder andere hits Lonely Boy en Gold On The Ceiling op vinden. Op dit album staat ook Little Black Submarines: een nummer van twee uitersten. En dat komt onder andere door het productieproces.

Knippen en plakken

Auerbach en Carney klooien, samen met producer Danger Mouse, lang aan met het nummer. Ze nemen verschillende versies op, maar zijn eigenlijk gewoon niet tevreden. Het nummer begint als demo, maar wordt verschillende keren volledig omgegooid. "We knipten het op 4 of 5 verschillende manieren, daarna deden we een gestripte versie met akoestische gitaar. We hadden ook een luidere versie, maar het werkte niet helemaal", vertelt Carney aan American Songwriter.

Daarna vallen de puzzelstukjes op hun plek: het wordt een nummer met twee hoofdstukken. "We deden dat nummer in twee versies, een akoestische en een elektrische, die we samen hebben gevoegd. Ik denk dat de elektrische helft van het nummer het dichterbij onze liveshows komt dan alles wat we hiervoor hebben gedaan", legt Auerbach uit aan Rolling Stone. En zo is Little Black Submarines geboren: een nummer dat enorm intiem en ingetogen begint, maar eindigt met een knal. Niet gek dat veel fans het nummer de 'moderne Stairway To Heaven' noemen.

Lowlands

De mannen staan in 2012 op Lowlands Festival in Biddinghuizen. De eerste noten van Little Black Submarines die Auerbach op de snaren aanslaat raken meteen, en zodra hij begint te zingen, vergezelt het publiek hem vol overgave. De zanger-gitarist staat gedurende hoofdstuk 1 volledig alleen in de spotlight, wat een intieme sfeer creëert. En dan, na de laatste 'That a broken heart is blind', gaan de lichten uit. Het publiek begint te joelen, en dan zet Auerbach de elektrische gitaar in: hoofdstuk 2 is aangebroken. De rest van de band komt erbij en speelt de sterren van de hemel. Het volledige publiek gaat los en stopt niet meer met springen.

Check het optreden hieronder!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Black Keys in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2023 staan The Black Keys 3 keer in de lijst der lijsten. Gold On The Ceiling staat op 1713, Lonely Boy op 978 en Little Black Submarines vinden we als hoogste notering op 632. Benieuwd naar het stijgen en dalen van nummers in de lijst? Check dan onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie