Ruud de Wild gaat gesprek aan met Peter R. de Vries

30 MINUTEN RAUW

Als kleine jongen is Peter R. de Vries al gefascineerd door de moorden op John F. Kennedy en Martin Luther King. Ruud de Wild gaat in de nieuwe aflevering van zijn podcast 30 MINUTEN RAUW in gesprek met Nederlands meest bekende misdaadverslaggever.

Ruud trapt het gesprek af met de vraag waarom hij zichzelf Peter R. de Vries heeft genoemd en niet gewoon Peter de Vries. "Omdat 40 jaar geleden, toen ik in de journalistiek begon, er ook nog een Peter de Vries actief was als journalist”, legt hij uit. “Het is bovendien natuurlijk echt een heel weinig onderscheidende naam.” Hij besluit daarom naar Amerikaans gebruik de ‘R’ er tussen te zetten. “Dat is eigenlijk de beste marketing vondst die ik ooit gedaan heb en die niets gekost heeft.”

War on drugs

Ook al heeft Peter zelf nooit drugs gebruikt vindt hij wel dat het beleid in Nederland vrijer moet. “Ik vind het zelfbeschikkingsrecht. Iedereen mag zelf weten wat hij met zijn lijf doet”, legt hij aan Ruud uit. “Als iemand de hele dag patat met mayonaise wil eten houdt niemand dat tegen. Als iemand nooit van zijn leven een meter heeft gesport houdt niemand dat tegen. En ja roken mag ook, drinken mag ook, dus waarom dan niet een snuifje?” ‘Denk jij ook als je het helemaal vrij zou geven, zoals reguleerde pillenhandel, dat dan een heel groot deel van de criminaliteit in Nederland daalt?’, vraagt Ruud. “Ik denk het wel”, antwoordt De Vries. “Criminelen zullen misschien wel weer wat anders opzoeken. Maar nu is de strafrechtketen behoorlijk verstopt door de jacht op drugs.” Deze jacht hebben ze volgens Peter toch al verloren. “Ondanks alle inspanningen is er op elke straathoek nog evenveel drugs te verkrijgen, dus dat is een strijd die we allang verloren hebben.” De gevangenissen zitten propvol met drugs gerelateerde delicten en Peter ziet de miljarden die aan de opsporing en rechtszaken worden besteed liever gaan naar een goed volksgezondheidsprogramma. “Het is geen strafrechtelijk iets. Het is een volksgezondheidsprobleem en als je daar aan voorlichting doet kom je veel verder.”

Holleeder

Ruud vraag zicht af hoe hij omgaat met mensen zoals Willem Holleeder. ‘Hoe werkt dat? Zeggen jullie gewoon gedag buiten de camera?’ “Ja, het is een kwestie van normaal doen. Om te beginnen moet je inzien, als misdaadverslaggever, dat iedereen die een misdaad heeft gepleegd ook gewoon een mens is”, legt Peter uit. “Het feit dat iemand in de bak zit hoeft niet te zeggen dat ‘ie daardoor voor altijd is afgeschreven en een slecht mens is.” Volgens Peter moet je bij zulke mensen afvragen wat er gebeurd is in hun leven waardoor er een misdaad heeft plaats kunnen vinden. “Kijk, er is eigenlijk geen kind dat op tien of twaalfjarige leeftijd zegt: 'Ik wil moordenaar worden’.” Lief is de crimineel in ieder geval niet geweest tegen Peter en hij heeft hem zelfs met de dood bedreigd. ‘Wat doet dat met je?’, wil Ruud weten. “Ja, ik heb liever dat iemand een bos bloemen komt brengen, maar goed it comes with the package. Ik ga die dingen niet uit de weg. Óók niet als het Willem Holleeder is.”

Wat vindt Peter R. de Vries van de doodstraf en hoe is hij eigenlijk in de liefde? Hoor het allemaal in de nieuwe 30 MINUTEN RAUW van Ruud de Wild.

Hoe te beluisteren?

Elke dinsdag is er een nieuwe aflevering van 30 MINUTEN RAUW. Deze is te beluisteren in de NPO Radio 2-app en via iTunes

Liever de RSS-feed toevoegen aan je eigen service? Dat kan! Vind de RSS-feed via deze link en voeg hem toe. Fijne RSS readers zijn bijv. Feedly, Netvibes, Newsblur en The Old Reader.

Meer podcast van NPO Radio 2

Naast deze podcast van Ruud hebben we ook nog andere toffe podcasts van NPO Radio 2 voor je! Check ze hier allemaal. 

De Wild in de Middag

Je hoort De Wild In De Middag elke werkdag van 16:00 tot 18:00 uur met op NPO Radio 2.

Foto omslag: NPO Radio 2


Laat een reactie achterJe moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement

Plaats reactie0 Reacties