NPO Radio 2 Top 2000

Emerson, Lake & Palmers iconische Peter Gunn Theme liveoptreden

foto: YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Emerson, Lake & Palmers iconische Peter Gunn Theme liveoptreden

We kennen misschien wel een van de meest iconische zinnen in de progressieve rock-geschiedenis uit deze live-uitvoering uit de jaren 70: 'Ladies and gentlemen... Emerson, Lake and Palmer.'

Het origineel van Peter Gunn Theme vinden we in de catalogus van het jaar 1959, met de Amerikaanse Henry Mancini als componist. Hij maakt het nummer voor het gelijknamige televisieprogramma Peter Gunn en het verschijnt op album The Music From Peter Gunn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Legendarisch

Het nummer wordt talloze keren gecoverd, maar een van de bekendsten is de versie uit 1977 van supergroep Emerson, Lake & Palmer (een samenwerking tussen Keith Emerson, Greg Lake en Carl Palmer). In het najaar van 1970 vindt het drietal elkaar, en in een span van 8 jaar brengt de band 8 albums uit. Daarnaast brengt de band in 1979 livealbum Emerson, Lake & Palmer In Concert uit. Dit nemen ze op tijdens hun concert in het olympisch stadion van Montreal op 26 augustus 1977. Alhoewel, een aantal nummers op dit album nemen ze op tijdens andere steden die ze aandoen tijdens hun tour in 1977 en 1978. Een van die nummers is Peter Gunn Theme.

Na de opening van een van hun concerten tijdens de tour, starten de mannen de tonen van Peter Gunn Theme in. Een aantal dreigende tonen klinken, waarna de befaamde zin volgt: 'Ladies and gentlemen... Emerson, Lake and Palmer.' De instrumenten barsten los, en zo ook het publiek. Het legendarische optreden is binnen no-time wereldberoemd. Jaren later wordt het nog steeds beschouwd als een van de meest iconische nummers uit de progressieve rock.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Peter Gunn Theme in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2023 staat Peter Gunn Theme op plek 1346 in de lijst der lijsten. Benieuwd naar het stijgen en dalen van nummers in de lijst? Check dan onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie