Artiest

Emerson, Lake & Palmer

  1. Artiestenchevron right
  2. Emerson, Lake & Palmer
Britse progressieve rockband die klassieke muziek met rock combineert. De band scoort in Nederland hits met ‘Lucky Man’ en ‘Peter Gunn Theme’.

Emerson, Lake and Palmer wordt opgericht door leden uit de bands The Nice en King Crimson. De twee groepen treden enkele keren met elkaar op. Tijdens een soundcheck jamt Keith Emerson van The Nice samen met Greg Lake van King Crimson. Dit klikt, en omdat beide bands hun beste tijd gehad hebben besluiten ze samen een band op te richten. Keith verricht het toetsenwerk en Greg neemt de zang en de gitaarpartijen voor zijn rekening.

Jimi Hendrix

Het duo zoekt nog een drummer en ze overwegen Mitch Mitchell van de Jimi Hendrix Experience te vragen. Het duo spreekt ook met Jimi Hendrix zelf en Jimi is zeer geïnteresseerd in een samenwerking. Helaas overlijdt Hendrix voordat deze samenwerking van de grond komt. Uiteindelijk komt drummer Carl Palmer bij de band en is Emerson, Lake and Palmer compleet. Het eerste album komt uit in 1970 en heet Emerson, Lake and Palmer. Het is geschreven door Emerson, Lake en Robert Fraser, een roadie van de band. Lake produceert ook het album.

Europese release

Het tweede album ligt in 1971 in de winkel en heet Tarkus. Keith, die het concept bedenkt, is voor dit album geïnspireerd door de Argentijnse componist Alberto Ginastera. De single ‘Lucky Man’ is succesvol, in Nederland wordt de twaalfde plek in de hitparade bereikt. Pictures An An Exhibition is de volgende plaat, maar deze ligt niet zonder slag of stoot in de winkel. De Amerikaanse platenmaatschappij van het trio ziet absoluut niets in de plaat en weigert het uit te brengen. De groep brengt het album uiteindelijk uit in Europa waar het een gigantische hit wordt. Via import komt het album uiteindelijk toch in de States terecht waar het al snel 50.000 exemplaren verkoopt. Hierdoor gaat de platenmaatschappij uiteindelijk overstag en komt het album toch uit in de VS, waar het multi-platina haalt.

Manticore Records

Het volgende album is Trilogy. De band vraagt kunstenaar Salvador Dali om de hoes van het album te ontwerpen, maar de 50.000 pond die Dali hiervoor vraagt is de band iets te veel. De plaat krijgt zowel in Engeland als de VS een top 10 notering in de albumlijsten. De band besluit een eigen platenlabel op te richten, Manticore Records. Hierop brengen zij hun volgende album uit, Brain Salad Surgery. De band treedt veel op, zowel in de VS als in Engeland. In 1974 komt de volgende plaat uit: Welcome Back My Friends To The Show That Never Ends - Ladies & Gentlemen, Emerson, Lake & Palmer is een live album.

Works

Na de promotietoer besluit de band het een tijd rustig aan te doen. Maar het bloed kruipt uiteindelijk waar het niet gaan kan en de artiesten pakken na een korte rustperiode toch de instrumenten weer op om voor zichzelf te beginnen. Uit deze soloprojecten komen uiteindelijk geen albums, en twee jaar na de rustpauze komt de band weer bij elkaar. Hieruit komt het album Works Vol. 1 dat voor de helft gevuld is met solomateriaal en voor de andere helft met nieuw materiaal van de band. Er komt een nieuwe toer door de Verenigde Staten, ditmaal met een volledige symfonisch orkest en een koor van 75 personen. Na 3 weken had de toer al 3 miljoen dollar verlies gedraaid en besloot het trio het koor en het orkest achter te laten en met de gewone bezetting de tour af te maken. Na de toer komt Works Vol. 2 uit, met overgebleven materiaal. 

Einde van ELP

De band wil weer een tijd rust nemen, maar platenmaatschappij Atlantic pikt dit niet en eist dat de band met een nieuw album komt. In 1979 komt dit album dan ook, Love Beach getiteld. De band is volledig niet tevreden met het resultaat maar heeft aan de verplichtingen voldaan. Aan het einde van het jaar gaat de band officieel uit elkaar. De leden gaan ieder hun eigen weg. Emerson maakt filmmuziek en enkele soloalbums, Lake richt zijn eigen band op en Palmer gaat bij de band Asia spelen.

RSI

In 1985 komen Lake en Emerson weer bij elkaar om opnieuw samen te werken. Palmer heeft nog contractuele verplichtingen bij Asia maar geeft de twee zijn zegen. Emerson nodigt zijn vriend Cozy Powell, op dat moment drummer bij Whitesnake, uit om te komen drummen. Zo ontstaat Emerson Lake & Powell die in 1986 een album uitbrengen. Na de tour gaat het trio in 1987 weer uit elkaar. Emerson haalt Palmer terug en ze brengen een album uit, Black Moon. Pas in 1994 komt er een nieuw studio album, In The Hot Seat. In 1996 toert de band met Jethro Tull. Emerson krijgt last van RSI in een van zijn handen waardoor de band een stille dood sterft.

Nummers van Emerson, Lake & Palmer