NPO Radio 2 Top 2000

Radioheads Thom Yorke vond zijn stemgeluid in Fake Plastic Trees door Jeff Buckley

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Radioheads Thom Yorke vond zijn stemgeluid in Fake Plastic Trees door Jeff Buckley

Tijdens de productie van Fake Plastic Trees lopen de mannen van Radiohead een beetje vast. Een verhelderend bezoek aan een concert van Jeff Buckley geeft Thom Yorke inspiratie voor de vocale invulling van het nummer.

In 1994 zit Radiohead middenin de opnames voor tweede studioalbum The Bends. Op dit album staan singles Street Spirit (Fade Out) en High And Dry, maar ook Fake Plastic Trees: een nummer dat qua productie aanvankelijk maar lastig van de grond komt, maar een opleving beleeft na een bezoekje aan een concert van Jeff Buckley.

Geïnspireerd door Jeff

De mannen blijven steken bij Fake Plastic Trees. Het idee is er, maar het gevoel nog niet helemaal - tot de bandleden een concert van Jeff Buckley bijwonen. In een hoofdstuk van boek The Singers Talk vertelt zanger Thom Yorke over de impact van dit concert: "Toen we de tweede plaat opnamen, zag ik Jeff Buckley, voor hij overleed. En het herinnerde me aan het kwetsbare deel van mij dat ik bewust koos te verbergen."

Travis-bassist en goede vriend van Yorke Dougie Payne herinnert zich het moment na het concert nog goed. "Radiohead ging terug naar de studio en Thom veranderde zijn manier van zingen compleet, hij gebruikte die kopstem volledig. Dat zegt een hoop over hoe inspirerend de show was", vertelt hij aan Far Out. Yorke omarmt die inspiratie en neemt Fake Plastic Trees in zijn eentje op. "Toen we samenkwamen om het te luisteren, zeiden de anderen: 'Dat gebruiken we!', en ik zei van: 'Nee, nee, dat kunnen we niet gebruiken. Het is te kwetsbaar. Het is te veel ik'", vervolgt Yorke.

Iets magisch

Het nummer blijkt Yorke achteraf toch ook een hoop zelfvertrouwen te geven over zijn stem. "Ik was geraakt, want vlak hierna deed Thom een Q&A met een tijdschrift, en toen ze hem vroegen wat zijn meest waardevolle bezit was, zei hij: 'Mijn stem'", vervolgt Payne. "En ik vond dat fantastisch, want dat is zo'n kwetsbaar ding om te zeggen. En het is ook gewoon een vent die zich realiseert dat hij iets magisch heeft dat mensen raakt."

Lees verder onder de video.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tranen

Als de zang op tape staat en het tijd is om het nummer terug te luisteren, schiet Yorke vol. "Want als je opneemt, ga je door een bepaalde rits aan gevoelens, maar het enige waar je niet echt bij stilstaat is jijzelf. Je bent je niet bewust van je eigen identiteit, dus het is net als mediteren", vervolgt Yorke in The Singers Talk. Hij legt uit dat gevoelens die je bijvoorbeeld krijgt als je een goed optreden achter de rug hebt, altijd overstijgend zijn. "Je bent je niet eens bewust van je eigen kwetsbaarheid, je verdwijnt gewoon ergens en dan kom je terug. Het is net alsof je jezelf voor het eerst in de spiegel ziet."

Nepplanten

En waar die titel precies over gaat? Volgens Yorke slaat het op Canary Wharf: een wijk in Londen die ontworpen was om een groot, bloeiend zakengebied te worden, maar in de jaren 90 een flinke trap kreeg door de neergaande markt. Het gebied werd versierd met talloze nepplanten, die op hun beurt de inspiratie vormden voor Fake Plastic Trees.

Radiohead in de NPO Radio 2 Top 2000

Radiohead staat in 2023 8 keer in de lijst der lijsten. Hun hoogste notering is Creep op plek 50. Fake Plastic Trees staat vorig jaar op plek 1118.

Ster advertentie
Ster advertentie