NPO Radio 2 Top 2000

Prince zag in Purple Rain een country-duet met Stevie Nicks

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Prince zag in Purple Rain een country-duet met Stevie Nicks

Op 21 april 2016, vandaag precies 7 jaar geleden, overlijdt Prince op 57-jarige leeftijd. Om stil te staan bij zijn leven en indrukwekkende muziekcarrière, blikken we terug op een van de grootste hits van Prince & The Revolution: Purple Rain.

Het is de film Purple Rain - waarin Prince ook meteen de hoofdrol speelt – waarmee de zanger in 1983 wereldwijd doorbreekt. Dat acteerdebuut van Prince wordt een kaskraker. Een van de hoofdingrediënten voor dat succes is de soundtrack, met de titelsong als absoluut hoogtepunt.

Countrynummer

Purple Rain wordt begin jaren 80 geschreven door Prince en zijn groep The Revolution. Het nummer is oorspronkelijk bedoeld als een countrynummer en om die droom werkelijkheid te maken, heeft Prince een samenwerking met de legendarische singer-songwriter Stevie Nicks voor ogen. "Aanvankelijk wist hij niet zeker of Purple Rain wel een Prince-nummer was", zegt voormalig bandlid Lisa Coleman in een interview met The Guardian. "Het was een soort landnummer en hij gaf het aan Stevie Nicks, maar ze voelde zich erdoor geïntimideerd."

Nicks ontvangt naar eigen zeggen een 10 minuten durende instrumentale versie van Purple Rain van Prince met het verzoek de tekst te schrijven. Maar de zangeres voelt zich overweldigd. "Ik luisterde ernaar en ik werd gewoon bang", zegt Nicks er later over. "Ik belde hem terug en zei: 'Ik kan het niet. Ik wou dat ik dat kon. Het is te veel voor mij.'"

Wendy Melvoin

Prince moet het idee van een country-duet dus laten varen. Tijdens een repetitie vraagt de artiest dan ook aan zijn band om het nummer uit te proberen. Volgens Coleman vindt Prince een andere invulling voor het lied als gitarist Wendy Melvoin akkoorden bij het nummer begint te spelen. "Hij was enthousiast om te horen dat het nummer anders werd geïnterpreteerd. Het haalde het uit dat country-gevoel." En na 6 uur spelen is Purple Rain bijna volledig geschreven en gearrangeerd.

Het nummer wordt uiteindelijk op 3 augustus 1983 opgenomen tijdens een benefietconcert voor het Minnesota Dance Theater, waar de dan 19-jarige Melvoin ook meteen haar live-debuut maakt. "Het was zeker een van de beste concerten die we ooit hebben gegeven", zei drummer Bobby Z later over het optreden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Prince in de NPO Radio 2 Top 2000

Prince staat elf keer in de NPO Radio 2 Top 2000 lijst van 2022. Met Purple Rain als hoogste notering op plek 21.

Ster advertentie
Ster advertentie