NPO Radio 2 Top 2000

De legendarische aftershows van Prince in Paradiso

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. De legendarische aftershows van Prince in Paradiso

In het voorjaar van 1995 komt Prince naar Nederland voor twee shows in de Brabanthallen. Zoals The Purple One wel vaker doet, geeft hij na deze optredens nog een aftershow. Op 25 en 26 maart 1995 trakteert hij het publiek op twee onvergetelijke performances in Paradiso.

Het is 25 maart 1995. De mensenmenigte in Paradiso heeft eerder die avond een optreden van gitarist Dick Dale bijgewoond en wacht nu in spanning op wat er nog gaat komen. Het gerucht gaat namelijk dat muziekicoon Prince een aftershow komt geven in de poptempel. Hij heeft net zijn tweede show in de Brabanthallen gespeeld, waar hij de bezoekers heeft verwend met een heerlijk concert.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Na zijn show in Den Bosch rijden Prince en zijn crew meteen door naar Paradiso, waar ze om half een arriveren. Nadat het publiek ruim twee uur met smart heeft gewacht, betreedt His Royal Badness onder oorverdovend kabaal het podium. Het lange wachten wordt beloond: Prince speelt een heerlijke aftershow, met veel Blues-invloeden.

"Sinds die nacht in de Paradiso geloof ik niet dat die gast op aarde geboren is", vertelt VPRO-reporter Boots, die live aanwezig is bij de show. Na afloop heeft Prince nog een vraag voor de aanwezigen in de zaal: “Als ik morgen kom, zijn jullie er dan ook?” De meeste bezoekers denken dat hij een grapje maakt, maar niets blijkt minder waar.

Quote

Als ik morgen kom, zijn jullie er dan ook?

Prince na zijn eerste aftershow in Paradiso

Personeel optrommelen

De volgende ochtend wordt de organisatie van Paradiso wakker met het bericht dat Prince vanavond inderdaad opnieuw komt optreden. Binnen no-time moet personeel worden opgetrommeld voor het spontane optreden. De mensen die op de eerste avond hebben gewerkt, zijn uitgeteld en krijgen de volgende avond vrij. Daarom staan werknemers van de administratie op de tweede avond aan de deur en achter de bar.

Crowdsurfen

Die avond speelt Prince eigen nummers als The Ride en Now, maar ook covers van onder meer Hair en Funky Stuff. “Hij spéélde. Het was geen show, het was heel basaal”, vertelt Paradiso-programmeur Jan Willem Sligting in een interview met Het Parool. “Mayte Garcia, zijn vrouw, was er ook, met heel weinig aan. In een soort bikini sprong ze het publiek in, crowdsurfen. Zo heftig!”

Ook Prince-fan Bobby is bij het optreden: "De show was fantastisch", vertelt ze op de blog van Ticketmaster. "Bij het laatste nummer haalde Prince een aantal mensen uit het publiek om op het podium te komen dansen en ik was één van de gelukkige fans."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Prince in de NPO Radio 2 Top 2000

Prince staat in 2023 elf keer in de NPO Radio 2 Top 2000. Purple Rain is met de negentiende plek zijn hoogst genoteerde nummer.

Ster advertentie
Ster advertentie