NPO Radio 2 Top 2000

The Doors' L.A. Woman: een loflied/klaagzang aan hun stad

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. The Doors' L.A. Woman: een loflied/klaagzang aan hun stad

Mr. Mojo Risin'... Album L.A. Woman, met daarop ook de titeltrack, komt 3 maanden voor het overlijden van Jim Morrison uit. Het is een laatste brief aan de stad die hij zo liefhad, maar waar hij tegelijkertijd ook van wilde ontsnappen.

In 1971 brengen The Doors L.A. Woman uit: het album waar we onder andere Riders On The Storm en Love Her Madly op vinden. Daarnaast staat ook het gelijknamige L.A. Woman op het album. Het zal een van de laatste nummers zijn die zanger Jim Morrison ooit opneemt.

Beatniks

Het nummer start met het geluid van een automotor. Zodra de drums erbij komen, waan je je op de snelweg in een snelle bak. "Het is een nummer over rijden op de snelweg van L.A. als een gek - dan wel onderweg naar de stad of op de 405 onderweg naar San Francisco. Je bent een beatnik op de weg, als Kerouac en Neal Cassady, scheurend over de snelweg zo snel als je kunt", vertelt keyboardspeler Ray Manzarek aan Uncut. Drummer John Densmore verklaart in The Story of L.A. Woman dat het een metafoor is: "De metafoor van de stad als vrouw is briljant: 'cops in cars, never saw a woman so alone' - fantastisch spul. Het is metaforisch, de lichamelijkheid van de stad en over haar denken en hoe we voor haar moeten zorgen - het is mijn woonplaats."

Halverwege het nummer introduceert Jim Morrison zijn Mr. Mojo Risin', een anagram van zijn naam. Dit zingt hij herhalend, op een steeds snellere en luidere manier, om een bijna orgastische uitbarsting na te bootsen. Hij neemt het nummer in een badkamer op, om zo een voller geluid te creëren. Naar verluidt bracht hij daar sowieso veel tijd door, vanwege de liters bier die hij wegdronk tijdens de opnames.

Parijs

De mannen nemen hun eerste 5 albums met Paul Rothchild op, hun vertrouwde producer. Rothchild ziet echter totaal geen potentie in de nummers op L.A. Woman en kiest er daarom voor een album met Janis Joplin op te nemen. Bruce Botnick neemt het stokje van hem over en produceert het album. In 2003 staat het album op plek 362 van de 500 beste albums ooit gemaakt volgens Rolling Stone.

Het laatste nummer dat The Doors opnemen voor het album is Riders On The Storm. Vlak na het afronden van het nummer vertrekt Jim Morrison naar Parijs. Zijn vriendin is daar een paar maanden daarvoor naartoe verhuisd, en Morrison gaat haar achterna. Hij geeft aan wat tijd nodig te hebben om uit te rusten, bij te komen van de drukte van de stad. De stad die hij zo liefhad, maar die hem tegelijkertijd ook opslokte. Een paar weken later overleed de zanger op 27-jarige leeftijd in bad, in het appartement van zijn vriendin.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Doors in de NPO Radio 2 Top 2000

The Doors zijn een vaste waarde in de lijst der lijsten. In 2023 staan ze 7 keer in de lijst. L.A. Woman staat op plek 559. Benieuwd naar het stijgen en dalen van nummers in de lijst? Check dan onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie