NPO Radio 2 Top 2000

Griezelig gefluister op Riders On The Storm is het slotstuk van Jim Morrison

foto: YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Griezelig gefluister op Riders On The Storm is het slotstuk van Jim Morrison

In 1971 brengen The Doors hun L.A. Woman uit, met daarop het legendarische Riders On The Storm: het allerlaatste nummer dat Jim Morrison opneemt voor hij overlijdt.

In 1970 is rockband The Doors druk bezig met de opnames van zesde studioalbum L.A. Woman. Als Jim Morrison, Ray Manzarek, Robby Krieger en John Densmore in een jamsessie zitten, komt nummer Ghost Riders In The Sky voorbij. Het cowboynummer van Stan Jones uit 1948 blijkt een bron van inspiratie te zijn voor de mannen, en vooral de titel zet Morrison aan het denken. Hij gaat meteen aan de slag met de tekst.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een eenzame lifter

Met alleen een titel op zak, klimt Morrison in de pen. Ghost Riders In The Sky is omgebouwd tot Riders On The Storm, en de tekstuele inhoud van het nummer baseert de zanger op zijn eigen leven. Hij beschouwt zichzelf een 'rider on the storm'. In zijn studietijd had hij een vriendinnetje in Clearwater, Florida, terwijl hij zelf in Tallahassee woonde, een stad die een stuk meer noordelijk ligt in die staat. Morrison liftte vaak naar haar toe en kwam de meest interessante karakters tegen. Auteur Stephen Davis schrijft in 1962 in Jim Morrison: Life, Death, Legend over deze liftpartijen:

Quote

"Die solitaire reizen over hete en stoffige tweebaanswegen in Florida, met zijn duim omhoog en zijn verbeelding vol met lust, poëzie, Nietzsche en god weet wat allemaal - proberend bij redneck vrachtwagenchauffeurs, vluchtende homoseksuelen en jagende cruisers - lieten een onuitwisbaar mentaal litteken achter bij Jimmy, wiens notitieboekjes obsessief vol begonnen te staan met krabbels en tekeningen van een eenzame lifter, een existentiële reiziger, gezichtsloos en gevaarlijk, een zwevende vreemdeling met gewelddadige fantasieën, een mysterieuze zwerver: the killer on the road."

Stephen Davis

Die 'killer on the road' is een verwijzing naar een script dat Morrison schrijft, genaamd The Hitchhiker (An American Pastoral), oftewel De Lifter (Een Amerikaanse Pastorale). De film onder deze werktitel wordt uiteindelijk in 1970 uitgebracht onder de naam HWY: An American Pastoral, en ziet Morrison in de rol van lifter. Hij geeft in een interview met The Village Voice aan dat hij voor deze rol inspiratie put uit het verhaal van seriemoordenaar Billy Cook, die tijdens een reis van 22 dagen 6 mensen om het leven brengt.

Slotstuk

Riders On The Storm is het laatste nummer dat Jim Morrison ooit opneemt. Toetsenist Ray Manzarek vertelt Uncut Magazine in 2011 over het gefluister aan het eind van het nummer: "Er is een fluisterende stem op Riders On The Storm, als je goed luistert, een gefluisterde overdub dat Jim onder zijn zang toevoegt. Dat is het laatste dat hij ooit heeft gedaan. Een vluchtige, fluisterende overdub."

En terwijl in het nummer de regen blijft vallen en de bliksem blijft razen, verdwijnt Morrisons fluisterende stem stilletjes in de verte. Het is zijn grote slotstuk. Precies 2 maanden en 2 weken nadat het album verschijnt, overlijdt de zanger op 27-jarige leeftijd in bad in het Parijse appartement van zijn vriendin.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Doors in de NPO Radio 2 Top 2000

The Doors zijn een vaste waarde in de lijst der lijsten. In 2023 staan ze 7 keer in de lijst. Riders On The Storm is hun hoogste notering op plek 103. Benieuwd naar het stijgen en dalen van nummers in de lijst? Check dan onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie