NPO Radio 2 Top 2000

Harry Slinger over Bob Dylan, Drukwerk en zijn rode petje

foto: Still YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Harry Slinger over Bob Dylan, Drukwerk en zijn rode petje

De Amsterdamse Drukwerk-zanger Harry Slinger neemt je in deze aflevering van de Top 2000 a gogo mee naar zijn geboorteplaats in de Jordaan. Daar vertelt hij over onder andere Hee Amsterdam, Laat De Rijken De Crisis Betalen en Beatrix.

Harrie Slinger staat in de jaren 80 bekend als zanger met het rode mutsje. "Ik woonde op een woonboot in het singel en toen kwam ik Marijke tegen. Marijke was mijn vriendin en die kwam bij mij wonen op de woonboot. Ik droeg toen zo’n zwart schipperspetje. Toen zei ze: "Je lijkt wel een Duitser, kun je niet wat aders opzetten?"" Gekwetst vertrekt Slinger richting de Bijenkorf, waar hij op de damesafdeling een rood petje vindt.

'De man met het rode petje'

Als Slinger z’n nieuwe hoofddeksel opzet tijdens een optreden, weet de volgende dag niemand meer hoe de band heet of welk nummer ze speelden. "Maar de man met het rode petje", die blijft hangen, vertelt Slinger.

Zijn rode petje is niet alleen een mooi accessoire, het was en is nog altijd een knipoog naar zijn overtuigingen. "Ik ben nog steeds een linkse rakker", zegt hij. En dat is in de jaren 80 goed terug te horen in de muziek van Drukwerk, met nummers als Laat De Rijken De Crisis Betalen En Beatrix. "Dat speelden wij toen de krakers op de Kroningsdag binnenkwamen in de stad. Op het Rembrandtplein stonden we te spelen. Als de ME voorbijkwam, speelden we het Wilhelmus." Maar als de krakers terugkomen, schakelt de band snel weer over op nummers uit het eigen repertoire.

Meer over het ontstaan van Drukwerk, Slingers geboorteplaats Amsterdam en zijn voorbeeld Bob Dylan, luister je hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie