NPO Radio 2 Top 2000

Met Streets Of Philadelphia legt Bruce Springsteen de tragiek van aids vast

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Met Streets Of Philadelphia legt Bruce Springsteen de tragiek van aids vast

Het is vandaag alweer 29 jaar gelden dat Bruce Springsteen een Oscar in ontvangst mocht nemen voor Streets Of Philadelphia. Tijd om stil te staan bij het verhaal achter dit iconische nummer.

Bruce Springsteen wordt begin jaren '90 door (de inmiddels overleden) regisseur Jonathan Demme gevraagd om een lied te schrijven voor de film Philadelphia uit 1993. Daarin speelt Tom Hanks een advocaat die zijn voormalige werkgever aanklaagt wegens discriminatie als hij wordt ontslagen nadat hij aids heeft opgelopen.

Streets Of Philadelphia

In 1993 werkt Springsteen vanuit zijn thuisstudio in New Jersey. Daar produceert hij een nummer met teksten die hij eerder had geschreven over de dood een vriend. De zanger is niet helemaal tevreden met wat hij bedacht heeft en is nog op zoek naar rockbeat. Toch besluit hij een vroege demo naar Demme te sturen. Maar als de producer het nummer hoort is hij tot tranen geroerd. Met zijn film wil Demme het bewustzijn over hiv en aids vergroten en acceptatie en medeleven met degenen die met de ziekte leven bevorderen. En het nummer van Springsteen, waarin de zanger zowel de duisternis en eenzaamheid als hoop, veerkracht en empathie vastlegt, sluit daar in zijn ogen perfect op aan.

Acteur Tom Hanks zei tijdens het Tribeca Film Festival in 2017 dat zowel hij als de film van Demme een aantal iconische scenes aan het nummer te danken hebben. "Als je ooit een geweldig moment in een film wilt hebben, loop dan de deur uit en zorg ervoor dat ze een Bruce Springsteen-nummer draaien."

Maar niet alleen de acteur en regisseur zijn onder de indruk van de film, het nummer wordt een hit in binnen- en buitenland en blijkt een troost voor mensen die direct of indirect in aanraking zijn gekomen met aids. Tijdens de uitreiking van de Grammy’s, waar de zanger ook optreedt, bedankt Springsteen "de mensen die naar hem toekomen in restaurants en op straat, die hun zonen, hun geliefden of hun vrienden aan aids zijn verloren".

Zeldzame live optredens

Ondanks het succes van het nummer - Springsteen wint voor zijn lied niet alleen een Oscar, maar ook een Academy Award en vier Grammy Awards - is Streets Of Philadelphia maar mondjesmaat live te horen. Op zaterdag 25 september 1999 treedt Springsteen op in het Philadelphia First Union Center, waar hij onder andere Streets Of Philadelphia speelt met zijn E Street Band. Hieronder kun je het live optreden terugluisteren

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bruce Springsteen in de Top 2000

Bruce is een grote speler in de Top 2000. In 2022 staat hij maar liefst 22 keer in de lijst der lijsten. Benieuwd welke nummers op welke plek staan en hoe ze door de jaren heen omhoog en omlaag zijn gestemd? Neem dan eens een kijkje in de statistieken van de Top 2000.

Ster advertentie
Ster advertentie