NPO Radio 2 Top 2000

Love Is A Battlefield was bedoeld als liefdeslied: 'Zo is de liefde, een slagveld'

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Love Is A Battlefield was bedoeld als liefdeslied: 'Zo is de liefde, een slagveld'

Pat Benatars Love Is A Battlefield bereikt in 1984 de eerste positie in de Nederlandse hitlijsten, mede dankzij de videoclip waarin een meisje wegloopt van huis. En dat terwijl songwriter Holly Knight een heel ander beeld had bij het nummer: "Waarom hebben ze dat bedacht?"

Als Knight net is aangenomen bij topproducer Mike Chapman - bekend van onder andere de albums van Blondie en My Sharona van The Knack - krijgt hij een telefoontje dat haar leven zal veranderen. "Ik hoorde alleen een gedempte stem aan de andere kant van de lijn. Ik wist niet met wie Mike Chapman in gesprek was. Maar zo te horen kende hij die persoon best goed en vond hij het een leuk gesprek", vertelt Knight.

Als de producer dan eindelijk ophangt trekt Knight de stoute schoenen aan en vraagt ze naar de mysterieuze beller. "En hij zei: 'Pat Benatar'. En ik dacht bij mezelf: dit gaat nog een interessante dag worden. Want hij had gezegd: 'We gaan een hit voor je schrijven.'"

'Vreemde' titel

"We hebben het hele nummer in één dag geschreven", vertelt Knight. Het enige wat nog miste was een prikkelende titel. Als Chapman iets 'vreemds' en 'abnormaals' voorstelt, rollen de woorden 'love is a battlefield' opeens uit zijn mond.

"Ik stond versteld. Ik vond het geweldig", herinnert Knight zich. "Ik zei: 'Ik weet niet wat dat betekent, maar is dat erg?' Toen zei hij: 'Nee, daar komen we gaandeweg wel achter.'"

Andere interpretatie

Als ze het nummer van Benatar voor het eerst hoort, valt het op dat de tempo en sfeer helemaal anders zijn dan in haar versie, die naar eigen zeggen 'veel grootser' is. "Het was veel meer varken van het spit, wijn uit een kelk, Game of Thrones. Dat hadden wij bedacht, en we kregen een soort dansplaat terug. Heel snel, heel erg jaren '80."

Ook de videoclip, waarin een meisje thuis wegloopt, zorgt voor verbazing bij de songwriter. "Toen ik die zag, dacht ik: waarom hebben ze dat bedacht? Want ik had het meer als liefdesliedje geschreven", legt ze uit. "We zijn jong. We hebben ruzie, maar we praten het ook uit. Zo is de liefde, een slagveld. Het meisje dat wegloopt is een heel andere interpretatie."

In de clip vindt Knight toch herkenning, omdat ze zelf als kind ook van huis wegliep. "M’n moeder zei toen hetzelfde als die acteur: 'Als je nu gaat, hoef je ook niet meer terug te komen.' Dat had hij niet kunnen weten."

Einzelgänger

Of de liefde ook echt een slagveld is, daar is de songwriter na al die jaren nog steeds niet over uit. "Ik ben drie keer getrouwd. Ik ben nu 10 jaar single. En dit is de mooiste tijd van m’n leven. Ik ben eigenlijk best een einzelgänger. Maar dat is niet erg, want dat werkt voor mij. Het is geweldig om single te zijn."

Bekijk hier de hele Top 2000 a gogo-minidocumentaire over Love Is A Battlefield:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Pat Benatar in de NPO Radio 2 Top 2000

In de NPO Radio 2 Top 2000 staat Love Is A Battlefield van Pat Benatar op plek 1395. Het nummer is de enige notering voor de zangeres in de lijst. Bekijk hier hoe het nummer het door de jaren heen heeft gedaan.

Ster advertentie
Ster advertentie