NPO Radio 2 Top 2000

Fleetwood Macs debuutalbum klinkt anders dan fans gewend zijn

foto: YouTube Still
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Fleetwood Macs debuutalbum klinkt anders dan fans gewend zijn

Het is precies 56 jaar geleden dat Fleetwood Mac zijn eerste album uitbrengt. Het enige album zonder Christine McVie legt de basis voor de toekomstige koers van de band.

De Brits-Amerikaanse band Fleetwood Mac wordt opgericht in 1967. Een jaar later verschijnt hun debuutalbum, Fleetwood Mac, ook wel bekend als 'Peter Greens Fleetwood Mac'. Met dit album weten de mannen zich te onderscheiden met een mix van blues en rock, dat afwijkt van hun latere muziek. Het debuutalbum is een groot succes in Engeland en staat maar liefst 37 weken in de Official Album Chart Top 100.

Shake Your Money Maker

De twaalf nummers zijn een mix van zowel bluescovers als originele composities van de bandleden Peter Green, John McVie, Mick Fleetwood en Jeremy Spencer. Een van deze nummers is Shake Your Money Maker. Het is een cover van de blueszanger Elmore James die het in ’61 uitbrengt. Het origineel is een van zijn bekendste nummers en wordt niet alleen benoemd 'Classic of Blues Recording' maar ook opgenomen in de Blues Hall of Fame.

Uniek optreden

Na hun doorbraak in Engeland betreedt Fleetwood Mac het podium in het Engelse dorp Droitwich tijdens het Bank Holiday Bluesology Festival in de zomer van '68. Dit festival, georganiseerd door Radio One-dj John Peel, is een van de eerste muziekfestivals in het Verenigd Koninkrijk. De line-up van het festival bestaat uit optredens van artiesten zoals John Mayall’s Bluesbreakers, Joe Cocker en dus Fleetwood Mac.

Het optreden in Droitwich is een van de laatste keren dat Fleetwood Mac in deze formatie zal spelen. In 1970 voegt Christine McVie zich officieel bij de band, terwijl Green en Spencer afscheid nemen. Deze veranderingen zorgen ervoor dat de band een andere koers aanneemt en hun geluid verschuift van een op blues geïnspireerde Britse rock naar een zachter pop-rockgeluid. "Het is een vreemde reis die de band in de loop der jaren heeft doorlopen", vertelt Fleetwood aan Rolling Stone. "Maar mensen vertellen me nog wel eens dat ze onze oude liedjes ontdekken. En dat blijft toch wel een geweldig gevoel", voegt hij eraan toe.

Check hieronder het liveoptreden van Fleetwood Mac uit 1968:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Fleetwood Mac in de NPO Radio 2 Top 2000

Fleetwood Mac staat in 2023 welgeteld 19 keer in de lijst der lijsten, met onder andere The Chain op 45 en Dreams op 111. Hun hoogste notering is Go Your Own Way op plek 39.
Ster advertentie
Ster advertentie