NPO Radio 2 Top 2000

The Cranberries laten met Dreams hun dromen uitkomen

foto: Youtube Still
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. The Cranberries laten met Dreams hun dromen uitkomen

In het aanstekelijke Dreams zingt Dolores O'Riordan over haar eerste liefde. Het nummer is niet direct een succes, maar dankzij hun sterke liveshows brengen The Cranberries daar al snel verandering in.

In 1990 richten de broers Noel en Mike Hogan, Fergal Lawler en zanger Niall Quinn The Cranberry Saw Us op. Quinn vertrekt al na een jaar. En het overgebleven trio is genoodzaakt een advertentie te plaatsen voor een zangeres.

'Een zanger en leiding'

Ene Dolores O'Riordan reageert en laat niet alleen horen dat ze kan zingen, maar levert tijdens haar auditie ook nog eens teksten en melodieën aan voor bestaande demo's van de band. Als de piepjonge zangeres een eerste versie van Linger laat horen, kiest de groep ter plekke voor O'Riordan. "We waren meteen weggeblazen", schrijft Hogan op de website van de band. "Haar stem was iets speciaals." O'Riordan ziet op haar beurt een kans om van een veelbelovende groep jonge mannen een volwassen band te maken: "Het was een mooie potentiële band, maar ze hadden een zanger en leiding nodig."

Met een nieuwe zangeres en nieuwe inspiratie zet de band al snel muziek op papier. Het kwartet, dat dan nog bestaat uit tieners, stuurt vroege demo’s van Linger en Dreams naar verschillende platenmaatschappijen. Als een van de labels de audio terugstuurt, is de post gericht aan 'The Cranberries', een verschrijving die in de smaak valt bij de band.

Dromen komen uit

Als The Cranberries brengt de band in het voorjaar van 1993 het debuutalbum Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We? uit onder begeleiding van producer Stephen Street (The Smiths, Blur), gevolgd door de single Dreams. De jonge singer-songwriter O'Riordan put uit haar eigen ervaring voor het nummer. "Ik schreef het over mijn eerste uit de tijd dat ik in Ierland woonde", vertelt ze tegen Songfacts. Aan het eind van het nummer is de stem van haar vriend te horen, met wie ze door een lastige periode gaat. "In plaats van me in verdriet te wentelen, besluit ik mijn gevoelens in iets positiefs te veranderen en schreef ik Dreams."

Na Dreams brengen The Cranberries van het album ook Linger uit als single, maar veel aandacht krijgt hun muziek nog niet. Dat verandert als de groep datzelfde jaar op tour gaat door Amerika. The Cranberries vallen op dankzij hun sterke live-optredens en als snel draait MTV Linger bijna elk uur. Een jaar later krijgt het album dan toch de aandacht waar de jonge muzikanten op hadden gehoopt en om de plaat een extra boost te geven, nemen The Cranberries in 1994 Dreams opnieuw op.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Woodstock '94

In de jaren die volgen is de Ierse band vaak te vinden op festivals. In 1994 staan ze op Woodstock, waar ze optreden voor een enorme menigte toeschouwers. Als O'Riordan met haar kort haar, een zwarte jurk en combat boots laat zien wat ze in huis heeft tijdens Dreams, weet ze zelfs fans van bands als Metallica en Nine Inch Nails op haar hand te krijgen.

Het optreden van The Cranberries op Woodstock 1994 check je hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Cranberries in de NPO Radio 2 Top 2000

Dankzij Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We? groeien de bandleden uit tot internationale sterren. In Nederland haalt Dreams de hitlijsten niet. Maar in 2022 duikt het nummer opeens op in de lijst der lijsten, waar het op plek 1751 binnenkomt. Check hier de hele lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie