NPO Radio 2 Top 2000

TikTok brengt nieuw leven in liefdesballade van Arctic Monkeys

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. TikTok brengt nieuw leven in liefdesballade van Arctic Monkeys

505 van Arctic Monkeys beleeft een opmerkelijke heropleving. Zo gaat het melancholische liefdeslied viraal op TikTok en weet het zich opnieuw in de hitlijsten te plaatsen.

Arctic Monkeys’ 505 wordt geschreven door leadzanger en gitarist Alex Turner en is afkomstig van het album Favorite Worst Nightmare uit 2007. In vergelijking met het debuutalbum markeert dit nummer, evenals de gehele tracklist van het tweede album, een keerpunt in het geluid van de band. De teksten zijn complexer en dragen een donkerdere toon.

Niet zomaar een nummer

Zo is het geluid van 505 te herkennen aan de introspectieve en melancholische teksten. Het nummer roept diepgewortelde gevoelens op van verlangen en het missen van iemand.

Maar wat betekent die 505 nu eigenlijk? De mysterieuze titel is een subtiele knipoog van Turner naar de hotelkamer van zijn toenmalige vriendin, waar ze verbleef tijdens de tour van de band. Dit inspireert de zanger, die aan NME onthult dat dit het allereerste echte liefdeslied van Arctic Monkeys is.

Opnieuw in bloei

Het nummer wordt destijds goed ontvangen door zowel fans als critici en is een populair nummer van de band geworden. Zelf zijn ze ook groot fan van het liefdeslied, ze spelen het namelijk vaak als afsluiter van hun optredens.

Maar toch raakt het nummer in de vergetelheid en wordt het nauwelijks herontdekt. Totdat 505 recentelijk een nieuw leven vindt op TikTok, waar het viraal gaat. Geassocieerd met diverse video's, waaronder de soft grunge en 2014 Tumblr esthetiek, beleeft het nummer ook een opmerkelijke heropleving op Spotify, met miljoenen nieuwe streams per maand.

Voor oude en nieuwe fans

In het interview met NME laat Turner weten ontroerd te zijn door de hernieuwde aandacht voor het liefdeslied op TikTok. “505 is niet alleen geliefd bij oudere fans, maar spreekt nu ook een nieuw publiek aan”, vertelt hij. Hoewel verrast, erkent de Brit de blijvende impact van het nummer en tijdloze aantrekkingskracht van Arctic Monkeys.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Arctic Monkeys in de NPO Radio 2 Top 2000

Arctic Monkeys staat maar liefst 7 keer in de lijst der lijsten. Ondanks dat 505 met 1611 plekken is gestegen, is het nummer met de hoogste notering Do I Wanna Know? Zie hier de statistieken van 505..

505 in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2022 kwam 505 de lijst binnen op plek 1992 in de NPO Radio 2 Top 2000, maar in 2023 stijgt het nummer met maar liefst 1611 plekken naar 381. Bekijk meer statistieken via deze pagina.

Ster advertentie
Ster advertentie