Artiest

Arctic Monkeys

  1. Artiestenchevron right
  2. Arctic Monkeys
Britse indie-rockband die sinds 2002 bestaat. Als de jonge tieners in 2004 hun werk op internet zetten, stijgt hun populariteit snel. Het debuutalbum Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not van de Arctic Monkeys, dat in januari 2006 uitkomt, is het best verkopende debuutalbum ooit in Engeland.

Arctic Monkeys bestaat uit zanger/gitarist Alex Turner, gitarist Jamie Cook, drummer Matt Helders en bassist Nick O'Malley, die de in 2006 gestopte Andy Nicholson heeft vervangen. De jongens komen uit High Green, een buitenwijk van Sheffield.

Arctic Monkeys

Over het bedenken van de bandnaam doen vele verhalen de ronde. Zo wordt beweerd dat Alex de naam op 15-jarige leeftijd op de achterkant van een schoolboek heeft geschreven. Of dat Jamie het op jonge leeftijd bedacht zou hebben.Ook zou Matts vader in de jaren '70 in een band gespeeld hebben met de naam Arctic Monkeys. Hoe het ook is gegaan, in 2002 beginnen ze als Arctic Monkeys en een jaar later komt de eerste demo van de band uit. Deze demo’s delen de jongens tijdens optredens uit. MP3’s worden door de bandleden op internet gezet.

De band wordt dankzij datzelfde internet en mond tot mond reclame bekend. Binnen no time is de band erg populair in Engeland en platenmaatschappijen staan in de rij.

Britpop en punk

De band is beïnvloed door bands als Oasis, The Clash, The Carol en The Smiths. Dit maakt de muziek van Arctic Monkeys tot strakke, swingende rocksongs. Een combinatie van Britpop en punk. Zanger Turner zingt over het leven in Sheffield.

Debuut

Het langverwachte debuutalbum Whatever People Say I Am, That's What I'm Not ligt begin januari 2006 in de winkels. De eerste dag worden er al bijna 120.000 exemplaren verkocht in Engeland. ’I Bet You Look Good On The Dancefloor’ wordt de eerste single. Zowel dit nummer als opvolger 'When The Sun Goes Down' staan hoog in de Engelse hitlijsten.

In de zomer van 2006 staan de Arctic Monkeys op het Lowlands-festival in Biddinghuizen. De jonge gasten spelen de afgeladen Alpha-tent volledig plat.

Prijzen

Voor hun debuutalbum krijgen de Arctic Monkeys in september 2006 de prestigieuze Mercury Music Prize uitgereikt. In dezelfde maand wordt de single 'Leave Before The Lights Come On' uitgebracht. Meer prijzen volgen begin 2007 als de band de grote winnaar is bij zowel de Brit Awards als de NME Awards.

Tweede album

Nog geen anderhalf jaar na hun grote doorbraak verschijnt in april 2007 het tweede album Favourite Worst Nightmare. Het album wordt voorafgegaan door de single 'Brianstorm' én een optreden in de Amsterdamse Melkweg in maart 2007. De kaarten voor het concert zijn binnen 1 uur uitverkocht.

Kleedkamer

De Brian uit de titel 'Brianstorm' bestaat echt. Het is de naam van een fan die ineens in de kleedkamer van de band opdook. Niemand wist waar de jongen plotseling vandaan kwam. Volgens de bandleden was het een zeer surrealistische ontmoeting. Vreemd of niet, uiteindelijk was het wel de basis voor een nieuwe single.De Arctic Monkeys lijken ook in 2007 dé hype in muziekland te blijven. Eind mei, op maandag 28 mei om precies te zijn, staat de groep op Pinkpop. Een dag eerder doen de jonge gasten de Utrechtse Tivoli aan om zichzelf alvast warm te spelen.

Fluorescent Adolescent

De tweede single van het album Favourite Worst Nightmare is 'Fluorescent Adolescent'. Het nummer wordt door critici beschouwd als één van de beste nummers van de plaat.

Humbug

In 2009 komt het derde album van de Arctic Monkeys uit, genaamd Humbug. De eerste single is 'Crying Lightning' en was al een hitje in het Verenigd Koninkrijk. Josh Homme van Queens Of The Stone Age is betrokken bij het album als een van de producers. Het stemmige 'Crying Lightning' krijgt een vrolijkere opvolger in de vorm van 'Cornerstone'.

Suck It and See, AM

Het vierde en vijfde studioalbum van de Arctic Monkeys volgen elkaar telkens binnen twee jaar op. Suck It and See wordt in 2011 uitgebracht, AM in 2013. Deze platen brengen helaas geen grote hits op. Single 'Do I wanna know?' (AM, 2013) doet het van deze twee albums het beste met een 62e positie in de Single Top 100.