NPO Radio 2 Top 2000

Keuzestress tijdens stemmen voor de Top 2000? Wij hebben tips!

foto: Emma Pot
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Keuzestress tijdens stemmen voor de Top 2000? Wij hebben tips!

Je stemlijstje inleveren en er dan achter komen dat je dat ene nummer (of meerdere) bent vergeten. Herkenbaar? Dan zou dit lijstje jou wel eens uit de brand kunnen helpen tijdens het stemmen voor de Top 2000!

We vroegen luisteraars om hun ultieme tip in te sturen om de perfecte stemlijst samen te stellen. Hoe voorkom je keuzestress? Hoe maak je het makkelijk om uit alle muziek óóit jouw 35 favorieten te kiezen? Hier een aantal handige tips om naast je lijstje te houden. Tips voor luisteraars, door luisteraars.

Stemmen met thema's

Veel luisteraars kiezen voor een thema. Patrick heeft dit jaar bijvoorbeeld alleen Nederlandse liedjes in zijn lijst. Net als Eva: "Ik koos dit jaar alleen voor muziek uit de lage landen. En vorige edities bijvoorbeeld voor singer-songwriters. Het levert minder stress op als je het wat afbakent". Naast thema’s geeft Sam de tip om per decennia te stemmen. "Stem op je favorieten van elk decennia! Dus bijvoorbeeld 7 liedjes uit de 70's, 7 liedjes uit de 60's, 7 liedjes uit de 80's enzovoort."

Verdeel het stemmen over de week

Werken, studeren, een sociaal leven. Het stemmen wil er door alle drukte wel eens bij inschieten. Anita weet daar wel raad mee: "Neem de tijd op te stemmen, verspreid het desnoods over meerdere dagen. Kies tijdens de stemweek iedere dag een paar nummers, zo loop je ook minder snel het risico dat je bepaalde nummers vergeet." Maak een kwartiertje per dag vrij om te stemmen en je hebt aan het einde van de week een lijst om van te dromen.

Pak je afspeellijsten erbij

Verreweg de meest ingestuurde tip is om er andere lijstje bij te pakken. Zo zegt Natasja: "Ik heb in Spotify een lijstje van nummers staan, waarvan er een aantal, elk jaar weer, in mijn lijst verschijnen. In de loop der tijd komen daar nog wat aanvullingen bij. Dat scheelt al een heel stuk bij het schrappen van de overige opties."

Voorbereiding is key

Alexander begint ruim op tijd met het samenstellen van zijn lijst. "Zo snel die 'r' weer in de maand komt, open ik een memo op mijn telefoon en maak ik daar een lijst genaamd 'Top 2000' Als ik een nummer hoor waarvan ik denk 'ja wauw', dan noteer ik het meteen. Dit geeft rust in je keuzestress." Ook Rik is fan van deze manier: "Maak op 1 januari een Spotify-lijst aan en vul deze gedurende het jaar met muziek die je vaak draait, zowel de verse hits als degene uit de oude doos. Selecteer de beste songs aan het einde van het jaar et voilà: je hebt een stemlijst!"

Volume op maximaal? Stemmen maar!

Bas kiest vooral voor snoeihard. "Ik selecteer voor een groot deel op basis van het volume waar ik het nummer op draai. Draai ik 'm op standje oorpijn? Dan gaat 'ie er sowieso in!"

Laat het los

Met zoveel opties om uit te kiezen, is het bijna onvermijdelijk dat je een nummer vergeet. Laat het los! Mirjam geeft de tip om vergeten nummers gewoon te accepteren: "Accepteer dat je altijd liedjes vergeet in de lijst te zetten als je hem net hebt ingestuurd. Schrijf die nummers op voor het volgende jaar, zodat je niet nog een keer die fout maakt."

En je kan natuurlijk altijd inspiratie opdoen uit de lijst van vorig jaar.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie