NPO Radio 2 Top 2000

Ain't Got No/I Got Life: de onvergetelijke medley van Nina Simone

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Ain't Got No/I Got Life: de onvergetelijke medley van Nina Simone

"Let me tell ya what I've got." Op de geboortedag van Nina Simone, blikken we terug op een van de meest succesvolle nummers van de Amerikaanse jazz- en blueszangeres, Ain't Got No/I Got Life.

Nina Simone brengt Ain't Got No/I Got Life in 1968 op uit op haar album ‘Nuff Said. Zoals de titel misschien doet vermoeden is het een medley van twee verschillende nummers: I Ain’t Got No en I Got Life. Beide tracks worden oorspronkelijk geschreven voor de musical Hair door Rado en Gerome Ragni (songtekst) en de Canadese componist Galt MacDermot (muziek).

Protest

Simone maakt van de West End en Broadway-entertainment een protestnummer, een "new black anthem", zoals de Amerikaanse hoogleraar Afro-Amerikaanse studies aan Yale, Daphne Brooks het omschrijft. De zangeres begint haar uitvoering met de isolatie en verlatenheid uit Ain’t Got No om vervolgens over te gaan op het meer hoopvolle I’ve Got Life.

'Nuff Said

De zangeres neemt 'Nuff Said op in de Westbury Music Fair, slechts 3 dagen na de moord op Dr. King. Haar muziek reflecteert de schok die op dat moment door de samenleving golft. Ain't Got No/I Got Life is een opvallende toevoeging aan de zware, serieuze plaat.

Simone ontvangt voor haar album een Emmy-nominatie. En met en Ain't Got No/I Got Life wint de zangeres enorme populariteit bij een jonger publiek, waardoor ze relevant blijft in het snel veranderende muzieklandschap.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Twee versies

Van het nummer zijn versies opgenomen. De eerste, die je hierboven kunt beluisteren, is een jazzy uitvoering met Simone op de piano. De tweede versie, die we hieronder voor je hebben klaastaan, is een up-tempo versie met gitaar en blazers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nina Simone in de NPO Radio 2 Top 2000

Nina Simone staat in 2023 met 3 noteringen in de lijst. Ain't Got No/I Got Life is haar hoogste notering op plek 1117.

Ster advertentie
Ster advertentie