Artiest

Nina Simone

  1. Artiestenchevron right
  2. Nina Simone

Nina Simone is een Amerikaanse jazz- en blueszangeres en pianiste, die in 1959 debuteert met het album Little Girl Blue. Ze scoort in Nederland grote hits met My Baby Just Cares For Me en Ain’t Got No - I Got Life. Ze overlijdt op 21 april 2003. Ze is dan 70.

Biografie

Nina Simone wordt op 21 februari 1933 geboren als Eunice Kathleen Waymon in Tyron, North Carolina. Haar ouders hebben acht kinderen; vier jongens en vier meisjes. Het is al snel duidelijk dat Waymon muzikaal talent heeft. Al vanaf haar vijfde speelt ze piano en zingt ze in een kerkkoor. Haar eerste optreden vindt plaats in een bibliotheek. Het tekent haar voor de rest van haar leven, want naast een overweldigend applaus wordt het jonge meisje voor het eerst geconfronteerd met racisme. Tijdens het optreden worden haar ouders van de eerste rij verwijderd, omdat er plaats moet worden gemaakt voor witte bezoekers. Dit incident laat een enorme indruk achter op de zangeres. Ze neemt in de jaren vijftig de naam Nina Simone aan. Haar artiestennaam is een samenvoegsel van de troetelnaam van haar toenmalige vriendje (niña betekent ‘meisje’ in het Spaans) en haar favoriete actrice, Simone Signoret.

Burgerrechtenbeweging

In februari 1959 verschijnt haar eerste album Little Girl Blue, dat al ruim een jaar daarvoor is opgenomen voor Bethlehhem Records. Haar uitvoering van de George Gershwin-ballad I Loves You Porgy, uit de musical Porgy & Bess, wordt haar eerste hit in de VS en bezorgt haar optredens op diverse jazzfestivals en in de prestigieuze Carnegie Hall. Nina Simone speelt liedjes in verschillende genres, zoals blues, folk en gospel, waardoor ze een breed publiek aan zich weet te binden. Ze is een aanhangster van de Burgerrechtenbeweging en schrijft voor die tijd zelfs enkele pittige protestsongs, waaronder Mississippi Goddam en Old Jim Crow, te vinden op haar live-elpee In Concert uit 1964. Ze is het racisme in eigen land zo zat dat ze in 1969 besluit de VS voor altijd te verlaten. Ze woont in verschillende delen van de wereld, waaronder Zwitserland, Barbados, Liberia, Groot-Brittannië en België. 

My Baby Just Cares For Me

Nina Simone staat begin 1969 zes weken op de eerste plek van de hitlijsten met I Ain’t Got No - I Got Life. Een paar maanden later staat haar versie van de Bee Gees-hit To Love Somebody in de top 10. Haar elpee ‘Nuff Said! staat dan ook in het rijtje van de tien bestverkochte langspelers. Gedurende de jaren zeventig en tachtig blijft ze concerten geven voor jazzliefhebbers, waaronder het North Sea Jazz Festival in 1977 en 1983. Het grote publiek lijkt haar echter te hebben vergeten, tot het nummer My Baby Just Cares For Me, afkomstig van haar debuutalbum, in 1985 wordt gebruikt in een reclame voor Chanel N˚ 5. Er wordt in 1987 een videoclip bij gemaakt met een klei-animatie, waarna het nummer dertig jaar nadat het is opgenomen alsnog naar de top van de hitparades schiet.

Overlijden

De zangeres verhuist in 1988 naar Nederland. Ze verblijft eerst enige tijd in Nijmegen, daarna in Amsterdam. In 1992 vertrekt ze naar Frankrijk. Tien jaar nadat My Baby Just Cares For Me in de hitlijsten staat, wordt een ander nummer in een reclamespot gebruikt. Ditmaal de eerdere nummer 1-hit Ain’t Got No - I Got Life, voor verzekeringsmaatschappij AMEV. De single haalt in februari 1998 de top 10 net niet. Nina Simone overlijdt op 21 april 2003 op zeventigjarige leeftijd in haar huis in Frankrijk. Ze sterft in haar slaap in haar woonplaats Carry-le-Rouet, even buiten Marseille. Vier jaar na haar dood wordt Ain’t Got No - I Got Life opnieuw in een reclame gebruikt, nu voor yoghurtmerk Müller. Het betreft een geremixte versie door Groovefinder, een pseudoniem van de Britse producer Barry Barnett. Deze versie bereikt de Britse Top 40, maar is geen grote hit in Nederland.