NPO Radio 2 Top 2000

Les Poppys zagen geen stuiver van protestsong Non, Non,Rien N’a Changé

foto: YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Les Poppys zagen geen stuiver van protestsong Non, Non,Rien N’a Changé

Veel platenfirma’s en malafide managers hebben in het verleden veel geld verdiend over de rug van hun artiesten. Dat is altijd zuur, zeker wanneer het jonge kinderen betreft die ook nog een liedje over vrede zongen. Dat is het verhaal van Les Poppys.

Het idee voor het liedje Non, Non,Rien N’a Changé begon bij tekstschrijver en platenbaas François Bernhem. “In die tijd had je de oorlog in Vietnam”, vertelt hij in Top 2000 a gogo. “Er vonden grote veranderingen plaats in de wereld. En op de muren van de Franse voorsteden begonnen leuzen te verschijnen. ‘US Go Home’ en dergelijke. Kinderen komen langs die muren en zien dat ook. Die zijn niet gek of zo. Het idee was om liedjes voor ze te schrijven die iets weg had van de teksten op die muren.”

Alles werd ze afgenomen

Bernhem begint onmiddellijk met schrijven. “Instinctief”, zo omschrijft hij het zelf. Hij stelt voor audities in Parijse voorsteden te houden om kinderen te vinden die het liedje kunnen zingen. Zo stuit hij op het kinderkoor waaruit uiteindelijk Les Poppys ontstaan. De voornaamste zanger van de groep is Bruno Polius-Victorie, die zegt nooit een cent gezien te hebben van de opbrengsten van de gigahit. “We werden niet erkend als artiesten”, vertelt hij. “Ze hebben ons alles afgenomen. Triest. We mochten niets houden.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie