NPO Radio 2 Top 2000

Arctic Monkeys sloeg een nieuwe weg in met Do I Wanna Know?

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Arctic Monkeys sloeg een nieuwe weg in met Do I Wanna Know?

In 2013 brengt Arctic Monkeys album AM uit, waar onder andere Do I Wanna Know? op staat: een nummer dat een nieuwe stijl van de band inluidt en de toon zet voor de rest van het album.

Arctic Monkeys wordt in 2002 opgericht door frontman Alex Turner, drummer Matt Helders en (nu oud-)bassist Andy Nicholson. De mannen verspreiden hun demo’s over het internet en breken in 2006 officieel door met debuutalbum Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not. Dit wordt het bestverkochte debuutalbum in het Verenigd Koninkrijk aller tijden.

Andere boeg

In 2013 gooien de mannen het over een andere boeg als ze AM uitbrengen, hun vijfde studioalbum. "Het album begon eigenlijk met nummer R U Mine. We ontdekten door die plaat iets dat we de moeite waard vonden om te onderzoeken. Do I Wanna Know? was het eerste dat we vonden langs die weg", vertelt Alex Turner in een gesprek met BBC Radio 1. In een interview met Q Magazine voegt hij daar het volgende aan toe: “We hadden het idee voor een plaat, waarbij we wat betreft compositie het perspectief van een r&b producer pakten, en dat zouden toepassen op een vierkoppige rock-’n’-rollband." Niet veel later is Do I Wanna Know geboren.

Joshua Tree

De band brengt een tijdje in Joshua Tree door om te werken aan het album en de nummers erop. "Do I Wanna Know? is zo'n beetje het enige nummer dat die sessie overleefde", vertelt drummer Matt Helders aan Q Magazine. Het nummer had destijds een hele andere vorm. "Maar het was het nummer dat uiteindelijk de toon zette voor de rest van het album. Het was die ene waardoor we, nadat we hem hadden opgenomen, echt wisten dat we iets op het spoor waren."

Een sexy arend

De videoclip biedt een blik in iemands brein, en in dit geval het brein van Alex Turner. Regisseur van de clip, David Wilson, noemt zijn werk in een interview met NME doorgaans seksueel georiënteerd: "Ik ben me erg bewust van vrouwenrechten en ik voel veel voor feminisme. Dus ik zou nooit iets willen maken wat vrouwen dehumaniseert. Maar op hetzelfde moment kun je zoveel plezier halen uit het omarmen van het menselijk lichaam." Wilson geeft aan dat hij het geweldig vindt om het lichaam te animeren. "Ik wilde omarmen dat iedereen sexy is op hun eigen manier, inclusief arenden en hot rod auto's."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Arctic Monkeys in de NPO Radio 2 Top 2000

De mannen van Arctic Monkeys staan in 2023 welgeteld 7 keer in de lijst der lijsten, met onder andere Fluorescent Adolescent, 505 en I Bet You Look Good On The Dancefloor. Do I Wanna Know? is hun hoogste notering op plek 253.

Ster advertentie
Ster advertentie