NPO Radio 2 Top 2000

Prince toont zijn veelzijdigheid met Raspberry Beret

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Prince toont zijn veelzijdigheid met Raspberry Beret

In de 80’s verovert een nieuwe lichting artiesten het wereldtoneel, onder hen de iconische popster Prince. Na de wereldhit Purple Rain volgt slechts een paar maanden later het meer ingetogen Raspberry Beret…

Prince debuteert op 19-jarige leeftijd met zijn debuutalbum For You (1978). Van daaruit groeit hij in rap tempo uit tot een uitbundig geklede, onbeschaamde artiest die met zijn vooruitstrevende hits geen taboe ongemoeid laat.

Filthy fifteen

De opvolger daarvan is Prince, een plaat die hij in 6 weken afrondt. Met de single I Wanna Be Your Lover scoort de artiest zijn eerste Amerikaanse nummer 1-hit. Het derde studioalbum Dirty Mind zorgt voor wat ophef vanwege de schunnige teksten op de plaat.

Begin jaren 80 ligt Prince dan ook onder vuur tijdens de beruchte ‘heksenjacht’ van de PMRC, een Amerikaanse commissie die de ouderlijke controle over de toegang van kinderen tot muziek wil vergroten. De organisatie legt daarom nummers met gewelddadige, drugsgerelateerde of seksuele thema’s onder een vergrootglas en introduceert de Parental Advisory-stickers. Bovenaan de ‘Filthy Fifteen’ – de 15 nummers die de commissie het meest aanstootgevend acht – prijkt Prince’s Darling Nikki. Los van een verwijzing hier of daar – 'Old Man Johnson' bijvoorbeeld – houdt Prince het in Raspberry Beret opvallend netjes.

Take twee

Of deze relatief onschuldige lyrics ook te danken zijn aan de tik op de vingers van de PMRC valt te bezien. Halverwege de 80's ligt Raspberry Beret namelijk al een poosje op de plank. Prince neemt het nummer oorspronkelijk op in 1982. Maar hij is niet helemaal tevreden en kiest voor een herkansing met zijn hervormde Revolution-begeleidingsband. De 'nieuwe' The Revolution bestaat dan uit basgitarist Brown Mark, Bobby Z op drums, Wendy Melvoin, Lisa Coleman en Doctor Fink op keyboard, achtergrondgitaar en achtergrondzang. Een line-up die bij fans later in de boeken gaat als favoriet.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Raspberry Beret

Raspberry Beret komt slechts enkele maanden na de elektro- etherische sensatie Purple Rain uit, dat in Nederland 4 weken in de Top 40 staat. De elektronische drums van Bobby Z worden voor Raspberry Beret verruild voor simpeler keyboardspel en een akoestische gitaar. Waar deze meer ingetogen, eenvoudigere songwriting op het eerste gezicht lijkt op een vreemde zijsprong, toont het succes van het nummer maar weer eens aan hoe veelzijdig Prince is als artiest.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Prince in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2023 is Prince elf keer terug te vinden in de NPO Radio 2 Top 2000. De hoogste notering is Purple Rain (Albumversie) op plek 21. Raspberry Beret staat vind je terug op plek 1111.

Ster advertentie
Ster advertentie