NPO Radio 2 Top 2000

Skinny Love bezingt liefde die geen gewicht meer heeft

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Skinny Love bezingt liefde die geen gewicht meer heeft

Birdy's Skinny Love bestormde in 2011 wereldwijd de hitlijsten, maar werd 4 jaar eerder al uitgebracht door Bon Iver. Frontman Justin Vernon schrijft het nummer over een vermagerde relatie die geen gewicht meer heeft.

Amerikaanse indie-folkband Bon Iver begint in 2006 als soloproject van Justin Vernon. Na een relatiebeëindiging, een bandbreuk en een pfeifferdiagnose trekt Vernon zich een paar maanden terug in de afgelegen hut van zijn vader in Wisconsin. In deze wintermaanden maakt hij flink wat demo's, die hij na positieve feedback uitgeeft als album: For Emma, Forever Ago. Op dit album staat ook het welgeliefde Skinny Love.

Liefde zonder gewicht

Webzine Pitchfork suggereert dat Skinny Love over Vernons ex Christy gaat, maar daar staat de frontman niet volledig achter. "We hadden een relatie en ze is een ongelofelijk belangrijk persoon waar ik lang samen mee leefde, maar het gaat over dat punt in een relatie waar ik doorheen ging; je bent in een relatie omdat je hulp nodig hebt, maar dat is niet noodzakelijk waarvoor je in een relatie zit", vertelt hij. Daar slaat volgens hem het woord 'skinny', oftewel mager, op. "Het heeft geen gewicht. Magere liefde maakt geen schijn van kans omdat het niet gevoed is. Het probleem met oude, spookachtige liefde is dat het fuckt met je toekomstige liefdes, en ze kan verdoemen of in de val kan lokken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Magische liveversie

In 2011 brengt de dan 14-jarige Britse zangeres Birdy haar cover van Skinny Love uit. Tot op de dag van vandaag denken talloze mensen nog steeds dat het nummer origineel van haar is. Dansende Beren was in een interview benieuwd wat ze hierover denkt. "Heel grappig, maar ook een beetje vreemd. Ik hou ontzettend van Bon Iver en het is zo'n mooi liedje, dus ik wil ook wel echt dat mensen beseffen dat zij dat gemaakt hebben", vertelt ze. "Anderzijds is het een gigantisch compliment dat mensen denken dat Skinny Love door mij geschreven zou kunnen zijn, dat betekent dat ik het toch wel geloofwaardig breng." Tezamen met het nummer, brengt ze ook een officiële liveversie uit, die doordrenkt is met emotie. Die versie hoor je hieronder!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Skinny Love in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2023 staat Skinny Love op plek 1964 in de lijst der lijsten. In 2011 komt het nummer binnen op plek 957, en in 2012 staat hij zelfs op 412. Benieuwd naar het stijgen en dalen van nummers in de lijst? Check dan hier onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie