NPO Radio 2 Top 2000

Blur transformeert de bossanova-demo van Song 2 tot 'één brok energie'

foto: Still YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Blur transformeert de bossanova-demo van Song 2 tot 'één brok energie'

Het is van de meeste geliefde nummers van Blur, Song 2. Blur-gitarist Graham Coxon vertelt in een nieuwe aflevering van de Top 2000 a gogo welk verhaal er achter de track steekt - of beter gezegd - ontbreekt.

De demo van Song 2 wordt gemaakt door frontman Damon Albarn. "Een traag nummer, de opname was niet geweldig", vertelt gitarist Graham Coxon. "De demo van Song 2 is in bossanova-stijl", voegt zanger Damon Albarn daar zelf aan toe.

'Het is te netjes, fuck dat'

Het nummer mag duidelijk wat meer pit hebben. Als Coxon en Albarn samen zitten te drummen, besluiten ze om er wat meer tempo in te gooien. "We probeerden flink uit te pakken qua geluid met grote verschillen in dynamiek", vertelt de gitarist. "In het couplet klonk de gitaar slordig en dan moest het knallen, dus werden alle fuzzpedalen ingetrapt." En zo begint Song 2 langzaam vorm te krijgen. "Dat is typisch Graham: het is te netjes, fuck dat", voegt Albarn toe.

De band speelt het nummer bijna geheel live in. "De zang was ook live", herinnert Coxon zich. "Damon stond daar met z’n zangmicrofoon en verzon de tekst ter plekke. Van een tekst kun je eigenlijk niet spreken. Achteraf moest hij ontcijferen wat hij zong."

'Eén brok energie'

Als Song 2 dan helemaal af is, denken de twee niet dat het label de track met open armen zal ontvangen. "We maakten het zo hard mogelijk in de hoop dat de platenmaatschappij zou zeggen: 'Wat een takkeherrie'", vertelt de gitarist. "Maar ze zeiden: 'wauw'. 'Gaat dit de nieuwe single worden?' En wij antwoordden: 'Ja, dat willen we heel graag.' Het leek me een geweldige single voor Blur."

Springen en meezingen dus, meer steekt er volgens Coxon niet achter Blurs bekende hit. "Het is een absurd nummer. Het zegt niks, het is één brok energie waar het publiek lekker op kan meebrullen. Meer is het niet."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Blur in de NPO Radio 2 Top 2000

Song 2 is het enige nummer van Blur in de NPO Radio 2 Top 2000. Het nummer staat op 778 in de lijst. Naast zijn werk met Blur is zanger Damon Albarn nog in twee tracks in de lijst der lijsten te horen: Feel Good Inc en Clint Eastwood van Gorillaz.

Ster advertentie
Ster advertentie