NPO Radio 2 Top 2000

Slaggitarist Malcolm Young was de stille kracht achter AC/DC

foto: YouTube still
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Slaggitarist Malcolm Young was de stille kracht achter AC/DC

De aandacht ging vaak naar de duck-walk van Angus Young of naar leadzanger Brian Johnson. Het was echter Malcolm Young, de stille kracht van AC/DC. We kijken op zijn sterfdag, naar de slaggitarist die door velen werd gezien als de beste ter wereld.

Malcolm Young richtte in 1973 de Australische rockband AC/DC op met zijn broer Angus. Ondanks dat de show vaak werd gestolen door zijn broer, of door de oorspronkelijke leadzanger Bon Scott, bleek al snel dat Malcolm de drijvende kracht achter AC/DC was. Brian Johnson, opvolger van Bon Scott, verklaarde later dat Malcolm altijd alles in de gaten had: "Hij keek zelfs naar de lichten tijdens de show." In 2014 moest Young vanwege dementie de band verlaten, maar Angus en Brian besloten AC/DC met goedkeuring van Malcolm voort te zetten. Malcolm overleed op 18 november 2017 aan de gevolgen van dementie.

Metronoom

Malcolm Young werd door zijn bandleden ook wel eens het menselijke metronoom genoemd vanwege zijn geweldige ritmegevoel. Hiermee kon de rest van de band altijd op hem bouwen. "Malcolm is enorm ondergewaardeerd", vertelt leadgitarist Angus Young in zijn column op de website GuitarWorld in 2017. "Hij zorgt voor het volle geluid van de band en ik kan me geen betere ritmegitarist wensen. Soms kijk ik naar Malcolm en dan ben ik volledig verbaasd door de kracht waarmee hij het doet. Dat is veel unieker dan wat ik doe."

Malcolm leeft voort op laatste album

In de laatste jaren werd het voor Malcolm Young steeds moeilijker om deel uit te maken van AC/DC vanwege zijn ziekte. Angus heeft echter alle ideeën van Young bewaard voor AC/DCs nieuwe album POWER UP dat eind 2020 verscheen. "Malcolm bleef doen wat hij kon tot hij op was", vertelt Angus. "Ik heb alle materialen nog waar hij mee bezig was. Er waren heel veel riffs, ideeën en een paar refreinen. Ik vul dan dingen in om er een nummer van te maken. Zo ging het altijd al. Het schrijven van nummers is dus niet echt veranderd, behalve dat Malcolm niet meer fysiek aanwezig is." Ook Wouter van der Goes sprak met Angus, die hem vertelde dat Malcolm voortleeft op het nieuwe album: "Wanneer ik de gitaar oppak voel ik dat hij bij me is."

Luister hieronder naar het unieke gitaargeluid en ritmegevoel van Malcolm Young.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

AC/DC in de NPO Radio 2 Top 2000

AC/DC staat in 2021 zes keer in de NPO Radio 2 Top 2000. Thunderstruck is met plek 31 hun hoogst genoteerde nummer.

Ster advertentie
Ster advertentie