NPO Radio 2 Top 2000

Wie is die 'Rosie' uit AC/DC's Whole Lotta Rosie?

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Wie is die 'Rosie' uit AC/DC's Whole Lotta Rosie?

Het is ieder jaar een van de hoogste noteringen van AC/DC in de NPO Radio 2 Top 2000: Whole Lotta Rosie. Maar wie is nu die 'whole lotta' Rosie waar Bon Scott over zingt?

Broers Angus en Malcolm Young richten in 1973 AC/DC op. De Australische hardrockband brengt in 1975 debuutalbum High Voltage uit, maar raakt 1976 in een sleur terecht. Hun oplossing? Een ruig album uitbrengen vol harde rock en gitaarriffs. En het werkt: in 2001 kroont Q Magazine album Let There Be Rock, uit 1979, tot een van de '50 Heaviest Albums of All Time'. Op dit album vinden we ook Whole Lotta Rosie: een nummer dat toenmalige zanger Bon Scott schrijft na een wilde nacht.

Was het waard

Er gaan verschillende verhalen rond over wat er die specifieke nacht gebeurde. Angus Young vertelt zijn theorie in 2000 aan Guitar World: "Bon ging de hort op na een optreden. Hij slenterde gewoon wat over straat in het uitgaansgebied." Volgens Young werd Scott door een vrouw een deur in getrokken. "En hij dacht, 'waarom niet?' De vrouw was daar met een vriendin, en hij bracht de nacht daar door."

De vrouw vertelt Scott naar zeggen dat ze die maand al met 28 bekende mensen het bed had gedeeld. "Hij zei dat hij die ochtend leunend tegen de muur wakker werd, een oog open deed en de vrouw naar haar vriendin hoorde fluisteren: '29!' Er zijn weinig mensen die een nummer schrijven over een grote, dikke vrouw, maar Bon zei dat het het waard was", vertelt Young in een eerder interview met Vox Magazine in 1988.

Een verdrietig leven

Jarenlang wordt er gespeculeerd over wat nu het echte verhaal is achter de vrouw in het nummer, tot het in 2021 duidelijk wordt. Auteur Jesse Fink, wie twee boeken over de band schrijft, krijgt in 2021 een bericht van een Australische vrouw die Rosie kende. De vrouw vertelt hem dat de Rosie in kwestie in 1979 overlijdt aan een overdosis heroïne. "Rosie had een verdrietig leven. (...) Ze raakte verslaafd aan heroïne en werd een prostituee om haar verslaving te bekostigen", vertelt de vrouw. "Ze zag Bon zo'n 6 maanden voordat hij naar Engeland ging... Ze was een grote vrouw: lang en zwaar. (...) Waarschijnlijk rond het formaat waar Bon over schreef voordat ze verwoest werd door drugs." Ze geeft aan niet te weten of de maten waar Scott over zingt, 'fourt'two thirt'ninefiftysix', haar echte maten waren. "Ik kan je niet vertellen of het correct is. Ik heb haar nooit gewogen of opgemeten en nee, ze was niet knap."

Auditie

Huidige AC/DC-zanger Brian Johnson zit in een andere band als Whole Lotta Rosie uitkomt. Hij is fan van het nummer, en covert het met zijn band Geordie. Als Scott in 1980 op 33-jarige leeftijd om het leven komt, moet de band op zoek naar een nieuwe zanger. Johnson grijpt de kans met beide handen aan. En welk nummer hij zingt? Ja, dat moest natuurlijk Whole Lotta Rosie zijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

AC/DC in de NPO Radio 2 Top 2000

AC/DC staat in 2023 7 keer in de lijst der lijsten. Thunderstruck is hun hoogste notering op plek 28. Whole Lotta Rosie staat op plek 112. Benieuwd naar het stijgen en dalen van nummers in de lijst? Check dan hier onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie