NPO Radio 2 Top 2000

Cyndi Lauper tovert Girls Just Want To Have Fun om tot feministisch hit

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Cyndi Lauper tovert Girls Just Want To Have Fun om tot feministisch hit

Girls Just Want To Have Fun groeit in de 80’s uit tot empowerment-nummer voor vrouwen. Maar de oorspronkelijke versie die 40 jaar geleden onder de neus van Cyndi Lauper wordt geschoven, is allesbehalve vrouwvriendelijk…

Girls Just Wanna Have Fun wordt 4 jaar eerder geschreven door een man.

Strijdlied voor vrouwen

Soms ontstaan de beste ideeën wanneer je ze niet verwacht en daar kan singer-songwriter Robert Hazard over meepraten. Als hij onder de douche stapt, begint naast het water ook de creativiteit te stromen. Binnen 20 minuten heeft de zanger Girls Just Want To Have Fun bedacht, een nummer dat gaat over een jongen die graag vrouwen het bed in praat. Niet dat hij zelf erg onder de indruk is van het nummer; Hazard beschouwt het zelf als een sullig liedje. Maar gelukkig voor ons, neemt het in 1979 wel op als demo.

De zanger brengt de demo nooit uit en het nummer belandt op de plan, totdat de producer van Cyndi Laupers debuutalbum, Rick Chertoff, op zoek gaat naar nieuw materiaal. Hij herinnert zich de pakkende tekst van Hazards demo en stuurt de track door naar de dan 30-jarige zangeres.

Eigen aanpak

Maar Lauper zelf is niet zo te spreken over de tekst en weigert haar eigen versie van Girls Just Want To Have Fun op te nemen, "Elke keer dat vrouwen plezier willen hebben, worden we als losbandig gezien", vertelt Lauper in Let The Canary Sing, een documentaire over haar leven uit 2023. Gelukkig is Hazard de beroerdste niet en ziet hij potentieel in een vertolking door de zangeres. Hij geeft Lauper dan ook toestemming om de songtekst aan te passen. "Ik begin delen weg te laten, aanpassingen te maken, hier een melodie toe te voegen, veranderingen door te voeren, dingen samen te voegen", vertelt de zangeres tegen Billboard. "Opeens krijgt het een nieuw leven."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Toen ik mijn feministische ideeën erop losliet, wist ik dat ik er een strijdlied voor alle vrouwen van wilde maken", vertelt Lauper aan Billboard. "Toen het tijd was om de video te maken, vond ik het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat we vrouwen uit alle lagen van de bevolking zouden opnemen." Zo is ook Laupers moeder te zien in de video. "Ik wilde dat elk meisje dat naar de video keek, de vreugdevolle ervaring zou hebben om zichzelf op dat scherm te zien. Ik wilde dat we een gemeenschap zouden zijn."

En dit lukt. Lauper is namelijk de eerste die de MTV Video Music Award voor Best Female Video wint. Hieronder zie je het moment waarop Cyndi Lauper de award krijgt toegereikt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie