NPO Radio 2 Top 2000

Bono bezingt zijn interne strijd in With Or Without You

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Bono bezingt zijn interne strijd in With Or Without You

Het is vandaag precies 37 jaar geleden dat U2 de bestverkochte plaat uit hun carrière uitbrengt. Vandaag duiken in we de derde en misschien wel meest succesvolle track op het album, With Or Without You.

U2 gaat in 1985 op uitgebreide tour ter ondersteuning van het vierde album, The Unforgettable Fire. In het kader van deze The Unforgettable Fire Tour maken de bandleden een uitgebreide rondreis door Amerika. Ze doen daarbij niet alleen bekende locaties aan als Madison Square Garden, maar trekken ook door het binnenland in tourbussen die ze lenen van lokale countrysterren. Terwijl ze van stad naar stad reizen, zijn de bandleden diep onder de indruk van de uitgestrekte landschappen en raken ze in de ban van het Amerikaanse idealisme. Er ontstaat een sterke band tussen de Ierse rockers en het land aan de andere kant van de oceaan.

The Two Americas

Dat de Verenigde Staten ook een keerzijde hebben, ervaren Bono en zijn partner Ali Hewson als zij in ‘86 El Salvador en Nicaragua aandoen. Het buitenlandse beleid steunt rebellengroepen, die voor de ogen van het duo dorpen in brand steken en hen zelfs beschieten. Het scherpe contrast tussen 'The American Dream' en de harde realiteit inspireert de U2-frontman een begin te maken aan het volgende album, dat hij voorlopig The Two Americas noemt.

De band zal de naam overigens later wel veranderen. Als de band door de Mojave-woestijn reist voor de cover-fotoshoot, vertelt Anton Corbijn hen over de betekenis van Joshua Trees. De bomen – die eigenlijk vetplanten zijn - zijn vernoemd naar de bijbelse figuur Joshua door 19e-eeuwse Mormoonse kolonisten die voelden dat de uitgestrekte boomtakken hen op hun reis naar het westen leidden. Bono is enthousiast over de religieuze betekenis en hij besluit het album naar de cactusachtige plant te vernoemen.

Interne strijd

Maar de inhoud van het album wijzigt niet. De nummers op de plaat beschrijven veelal de bewonderenswaardige idealen van de Verenigde Staten onder leiding van president Ronald Reagan die sterk afsteken tegen de soms harde realiteit van zijn beleid. Het thema 'strijd' komt ook terug in With Or Without You, dat een persoonlijker uitstapje is voor frontman Bono. De achtergrond van de tekst is onverwacht duister en weerspiegelt de interne strijd tussen de toewijding aan zijn familie en Bono's toewijding aan zijn muziekcarrière. De zanger vertelt in interviews regelmatig over de lastige taak om deze twee kanten van zijn leven in balans te brengen.

In de lyrics van With Or Without You doet hij een poging de muzikant (Bono) en de persoon (Paul Hewson) met elkaar te verzoenen. "Ik bestond uit minstens twee mensen: de persoon die zo verantwoordelijk, beschermend en loyaal is en de zwerver en nietsdoener in mij die gewoon voor zijn verantwoordelijkheid wil vluchten", legde hij uit in het boek U2 by U2. "Ik dacht dat deze spanningen mij zouden vernietigen, maar eigenlijk ben ik het zelf. Die spanning, zo blijkt, is wat mij als kunstenaar maakt."

The Edge’s Infinite Guitar

Zoals meestal het geval is bij U2-nummers levert Bono de lyrics af, maar ook The Edge drukt een bepalende stempel op het nummer. Voor deze track gebruikt de gitarist namelijk een vervormingsapparaat genaamd 'Infinite Guitar', een gitaar die is bedacht door collega Michael Brook. De twee gitaristen kennen elkaar van een film uit 1986, genaamd The Captive, waarvoor zij samenwerkte aan de soundtrack.

With Or Without is toevallig in de maak op de dag dat de Infinite Guitar die Michael Brook voor Edge had gebouwd in de studio arriveert. Brook creëerde de Infinite Guitar door de pickup van een gitaar te vervangen door een magnetisch apparaat dat de snaren laat trillen. The Edge beschrijft het instrument in '85 aan Guitar Player en noemt het "een gitaar die zichzelf speelt". Hij vertelt tegen Bill Flanagan hoe zijn relatief eenvoudige aandeel in het nummer een kwestie is van zijn instinct volgen: “Ik houd er niet van om inefficiënt te zijn als ik ermee weg kan komen. Zoals op het einde van With Or Without You. Mijn instinct was om voor iets heel eenvoudigs te gaan. De anderen zeiden: 'Nee, dat kun je niet doen.' Ik heb de discussie gewonnen. En ik vind het nog steeds wel moedig, omdat het einde van With Or Without You zoveel groter had kunnen zijn."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

U2 in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2023 staat U2 21 keer in de lijst. De hoogste notering is With Or Without You op plek 63.

Ster advertentie
Ster advertentie