NPO Radio 2 Top 2000

Hoe orkestmuziek zijn weg vond naar Moody Blues' Nights in White Satin

foto: YouTube still
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Hoe orkestmuziek zijn weg vond naar Moody Blues' Nights in White Satin

In deze aflevering van Top 2000 a gogo zijn muzikanten Justin Hayward, Graeme Edge en John Lodge van Moody Blues te gast. Ze vertellen over hoe Nights in White Satin ontstond en hoe de orkestmuziek hierop terechtkwam.

In hun beginjaren focuste Moody Blues zich nog op pure bluesmuziek. Op het album Days of the Future Passed ontwikkelde het gezelschap echter een sound met veel meer symfonieën. Nights in White Satin ontstond spontaan bij zanger en gitarist Justin Hayward, wanneer hij negentien jaar is. "Ik schrijf wel eens brieven die ik nooit verstuur", vertelt hij in de aflevering. "Een goede manier om je hart te luchten. De volgende dag lees ik 't nog 's", aldus Hayward. Hij liet het nummer aan zijn bandleden horen die het in eerste instantie 'wel oke' vonden. Toch begonnen zijn mede-bandleden na een aantal keer iets te horen in het nummer.

Orkestmuziek

Ze werden door een platenmaatschappij uitgenodigd om hun nieuwe stereo-geluidsapparatuur uit te proberen. Ze moesten dan wél Uit De Nieuwe Wereld van Dvorák spelen, een klassieke symfonie. Hiervoor kreeg de band een orkest tot hun beschikking. Uiteindelijk begonnen Moody Blues gewoon hun eigen nummers op te nemen en zo ontstond Nights in White Satin, inclusief orkest.

Benieuwd naar het hele verhaal? Bekijk dan de aflevering van Top 2000 a gogo hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Moody Blues in de Top 2000

In 2023 staan The Moody Blues drie keer in de NPO Radio 2 Top 2000. Nights in White Satin staat op nummer 155, gevolgd door Question en Tuesday Afternoon. Bekijk hier de hele lijst van afgelopen jaar.

Ster advertentie
Ster advertentie