NPO Radio 2 Top 2000

Radiohead verrast fans met terugkeer van Creep na 7 jaar

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Radiohead verrast fans met terugkeer van Creep na 7 jaar

Na een periode waarin Creep uit de gratie raakt, doorbreekt Radiohead in 2016 7 jaar van stilte rondom hun doorbraakhit. Het kriebelt opnieuw als frontman Thom Yorke tijdens een concert in Amsterdam reageert op een fan die om het nummer schreeuwt.

Het nummer uit '92 is de eerste single van het debuutalbum Pablo Honey dat een jaar later wordt uitgebracht. Creep groeit al snel uit tot de meest geliefde single van de band. Al lijkt intern de liefde ver te zoeken.

Van Creep naar crap

De Britse band heeft vaak duidelijk gemaakt dat Creep niet hun favoriet is. Zo noemt Yorke het nummer zelfs 'crap' en gitartist Johnny Greenwood 'sullig'. In een interview met Rolling Stone in 1993 bekritiseert Yorke zelfs de tekst van Creep en noemt het 'behoorlijk slecht'.

Tijdens de OK Computer-tour in 1997 roept Yorke zelfs tegen de fans die Creep wilden horen: "Fuck off, we zijn klaar met dat nummer." De mannen spelen het nummer daarna jarenlang uit verplichting, maar realiseren zich al snel dat ze over de single zijn heen gegroeid. Het idee dat mensen naar hun concerten komen voor dat ene nummer vinden ze verschrikkelijk. Radiohead doet er vanaf dat moment alles aan om de hit gedurende de jaren te vermijden.

Teasen

Maar tijdens een optreden in de toenmalige Heineken Music Hall lijkt er verandering te komen in het sentiment rondom Creep. Als iemand in het publiek de songtitel blijft roepen, kan Yorke niet anders dan reageren op de fan: "Dit is voor de grappige kerel die Creep schreeuwt achterin, alleen maar om je te shockeren." Vervolgens speelt de frontman een paar akkoorden op gitaar. Maar daar blijft het bij.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

2 dagen later spelen de Britten het nummer ook daadwerkelijk. Aan Q Magazine vertelt Yorke het volgende: "Het idee om Creep te spelen kwam twee avonden geleden in Amsterdam naar voren toen iemand in het publiek het grootste deel van het concert schreeuwde om het nummer. Ik maakte hem een beetje gek door het te beginnen te spelen. Daarna dachten we gewoon: 'Laten we eens kijken wat de reactie is, gewoon om te voelen hoe het is.'"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een keerpunt

De verandering komt dan in 2016 wanneer Radiohead besluit Creep te spelen tijdens het concert in Parijs. Dit markeert een keerpunt richting een meer ontspannen houding naar de single. "Het is een goed nummer. Het is leuk om het om de juiste redenen te spelen en mensen vinden het leuk en willen het horen", vertelt gitartist Ed O’Brien aan Rolling Stone. "We maken de fout om het niet te spelen omdat je niet wilt dat het als showbusiness aanvoelt."

Radiohead in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2023 staat Creep van Radiohead op 50 in de NPO Radio 2 Top 2000. Benieuwd hoe het nummer zich door de jaren heeft bewogen door de lijst? Bekijk dan hier de statistieken.

Ster advertentie
Ster advertentie