NPO Radio 2 Top 2000

De eerste gitaar van Mark Knopfler

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. De eerste gitaar van Mark Knopfler

Als gitarist, songwriter en voormalig frontman van de wereldberoemde Britse rockgroep Dire Straits, Mark Knopfler als jonge tiener in de ban raakt van het gitaarspel van Hank B. Marvin, kan hij nog maar aan één ding denken: diens knalrode elektrische gitaar.

Mark Knopfler wordt geboren in Glasgow als zoon van een Engelse moeder en een Hongaarse vader. Als hij op 6-jarige leeftijd jazzmuzikant Lonnie Donegan hoort spelen, raakt hij volledig in de ban van muziek.

Hank Marvin

In de jaren 50 luister Knopfler graag naar Elvis Presley, Chet Atkins en B.B. King én geniet hij van het mondharmonica- en pianospel van zijn oom Kingsley. Maar het is The Shadows-gitarist Hank Marvin die hem overtuigd een gitaar aan te schaffen.

Begin jaren 60 ziet Knopfler The Shadows-gitarist Hank Marvin spelen op zijn felrode Fender Stratocaster. En vanaf dat moment kan Knopfler maar aan één instrument denken. In de ban van de gitaar, stopt de aspirerende artiest regelmatig voor de etalage van een muziekwinkel in Newcastle om zich te vergapen aan de rode Fender Stratocaster die daar hangt.

'Een rode elektrische gitaar'

Fastforward naar 1985, als Knopfler optreedt in de Wembley Arena. Daar nodigt hij Marvin uit op het podium als speciale gast. Als hij zijn idool aankondigt, vertelt Knopfler dat hij als tiener zijn vader om de Fiesta Red Fender Stratocaster vraagt. "Alles wat ik wilde was een rode elektrische gitaar. En de enige reden dat ik een rode elektrische gitaar wilde, was vanwege het geluid van een van mijn favoriete gitaristen aller tijden."

Knopflers vader heeft begin jaren 60 niet breed. En de gitarist haalt hem daarom over om in plaats van de Fender Stratocaster een Höfner Super Solid met dubbele pick-up te kopen. "Hij kwam zo dicht mogelijk bij een echte Fender Stratocaster. Het heet een Höfner Super Solid (...) Ik vind dit helemaal geweldig, ook al was het natuurlijk niet het echte objectieve verlangen."

Radiostilte

Na dit bijzondere cadeau, durft Knopfler zijn vader niet meer te vragen om een versterker. In een creatieve bui sluit hij zijn gitaar aan op de radio, die daar natuurlijk niet echt voor is gemaakt. "Ik heb de familieradio in vrij korte tijd opgeblazen", biecht de gitarist op

Hieronder kun je het optreden van Mark Knopfler met zijn jeugdheld Hank Marvin terugkijken:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mark Knopfler in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2022 staat Mark Knopfler solo drie keer in de NPO Radio 2 Top 2000. De hoogste notering is voor What It Is op plek 738.

Ster advertentie
Ster advertentie