NPO Radio 2 Top 2000

Wie bezingt Bob Marley in protestnummer Buffalo Soldier?

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Wie bezingt Bob Marley in protestnummer Buffalo Soldier?

Buffalo Soldier is een van de minder bekende protestnummers uit de jaren 80 dat onderwerpen als ras, klassenverschillen en ongelijkheid aansnijdt. Maar wie is die buffalo soldier precies over wie Bob Marley zingt?

In 1983 komt Confrontation uit: het dertiende en laatste studioalbum van Bob Marley en zijn Wailers. Het is het eerste postume album van de reggae-legende, dat twee jaar na zijn overleden uitkomt. Een van de laatste nummers die Marley opneemt is Buffalo Soldier: een protestnummer tegen de behandeling van de Afro-Amerikaanse gemeenschap in de Verenigde Staten.

Stolen from Africa, brought to America

Toen president Abraham Lincoln in 1862 de Emancipatieproclamatie ondertekende, schafte hij slavernij in de Verenigde Staten officieel af. Dit betekende ook meteen dat Afro-Amerikaanse mannen werden ingezet om het land te verdedigen. De buffalo soldiers waren een losse eenheid van de Afro-Amerikaanse cavalerie. Zij werden ingezet om het westen van de Verenigde Staten te ontdoen van inheemse Amerikanen, om plek te maken voor witte Amerikanen om daar te settelen. Daarnaast werden ze ingezet om wegen te bouwen en het land settel-klaar te maken. Deze Afro-Amerikaanse soldaten waren veelal slachtoffers van de slavenhandel tussen Afrika en de Verenigde Staten, of geboren in de slavernij. Marley bezingt de significante rol van deze buffalo soldiers bij de verovering en opbouw van hun nieuwe thuisland: het land dat hen ironisch genoeg nog altijd onderdrukt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Legend

In 1984 komt verzamelalbum Legend uit, waar onder andere I Shot The Sherrif, No Woman No Cry, Could You Be Loved en Thee Little Birds op staan. Ook Buffalo Soldier staat in het rijtje van hits. Dit album is tot op heden het best verkochte reggae-album ooit, met meer dan 25 miljoen verkochte albums.

NPO Radio 2 Top 80's

Van 5 t/m 9 februari staat NPO Radio 2 in het teken van de jaren ’80. Vijf dagen lang hoor je de mooiste nummers uit de 80’s voorbijkomen. Lees hier meer informatie.

Ster advertentie
Ster advertentie