Top 2000

David Crosby in Top 2000 a gogo: 'We hadden nummers die je iets laten voelen'

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. David Crosby in Top 2000 a gogo: 'We hadden nummers die je iets laten voelen'

De legendarische songwriter David Crosby overleed donderdagavond op 81-jarige leeftijd. In 2005 vertelde hij in Top 2000 a gogo over het ontstaan van de supergroep Crosby, Stills, Nash & Young. Bekijk de beelden hieronder.

Donderdagavond werd het nieuws van het overlijden van David Crosby bekend. De Amerikaanse songwriter werd 81 jaar oud.

Na zijn jaren met The Byrds, waarin Crosby prachtige harmonieën zingt op hits als Mr. Tambourine Man en Turn! Turn! Turn!, ontstaat in 1968 Crosby, Stills & Nash, waar ook Neil Young zich later bij zou voegen. In 2005 vertelde David Crosby in Top 2000 a gogo over het ontstaan van de supergroep.

"Cass Elliot kwam met hem langs bij mijn huis in de Hollywood Hills, en ze vertelde me niet wie hij was", vertelt Crosby over zijn eerste ontmoeting met Graham Nash. "We leerden elkaar een beetje kennen, en ik mocht hem enorm graag. Toen ik er vervolgens achterkwam dat hij die man was uit The Hollies, die die prachtige hoge zangpartijen deed, besefte ik pas wie hij was."

Scheepsrecht

Het moment waarop de muzikale verbinding tussen de drie mannen naar voren komt, is wanneer Crosby met Stephen Stills het nummer You Don't Have To Cry voor Nash zingt. "Hij zei: 'Wil je dat nog een keer zingen?'", vertelt Crosby. "En dat deden we, het klonk zelfs beter dan de eerste keer. Hij zei: 'Oké, nog een keer.' Stills en ik keken naar elkaar en dachten: wat is dit voor mafketel? Maar we deden het nog een keer, en toen voegde Nash die hoge zangpartij toe. Toen wisten we wat we gingen doen."

Ondanks die muzikale klik, ging het op persoonlijk vlak niet altijd even makkelijk voor de leden van de supergroep. "We waren allemaal erg verschillend", legt Crosby uit. "Stills en ik hebben verhitte discussies sinds onze allereerste ontmoeting. Maar je kan niet om de nummers die hij schrijft heen."

Bij de opnames van hun nummers speelt Stephen Stills zowel gitaar als toetsen, en om dat op het podium te kunnen spelen, denkt hij aan een vierde lid voor de groep: Neil Young. "We kenden Neil allemaal al, maar eigenlijk dacht ik dat we hem niet echt nodig hadden in de groep", vervolgt Crosby. "Maar ik ging met hem zitten en hij zong zes of zeven nummers voor me, en ik dacht: met deze man wil ik in een band zitten."

Volgens Crosby was dat hét ingrediënt voor het succes van Crosby, Stills, Nash & Young: de liedjes. "Dat was het belangrijkste", vertelt hij. "Ja, we zongen goed, ja, we speelden goed gitaar. Maar de sleutel was dat we nummers hadden die je iets laten voelen."

Bekijk de aflevering van Top 2000 a gogo met David Crosby hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie